Home > Kunst en Cultuur > The Great Gatsby na honderd jaar onverminderd actueel

The Great Gatsby na honderd jaar onverminderd actueel

Een wereldberoemde roman én een verhaal dat bijna honderd jaar oud is, maar dat desondanks de tand des tijds meer dan behoorlijk heeft doorstaan. The Great Gatsby, een vaak verfilmd liefdesverhaal van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters, in een bewerking van Toneelgroep Maastricht.

De Nederlandse première van het stuk – in een regie van artistiek leider Servé Hermans en met Jeroen van Koningsbrugge in de rol van Jay Gatsby – is na enkele try-outs op diverse plekken in het land, op zaterdag 29 februari in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Daarna is het stuk tot 1 juni te zien in tientallen theaters Nederland in Nederland en België.

In Limburg zijn voorstellingen in Maastricht (zondag 1 maart), Venlo (28 maart), Hasselt (31 maart), Kerkrade (2 en 3 april), Sittard (10 en 11 april), Weert (15 april), Maastricht (19 mei) en Heerlen (31 mei en 1 juni).

Jay Gatsby, een rijke en mysterieuze veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, liegt zijn leven bij elkaar om succesvoller, rijker en mooier te lijken voor Daisy Buchanan, zijn – onbereikbare – ware liefde. Hij heeft zich een weg gebaand naar de bovenlaag van de bevolking. Iedere avond creëert Gatsby een muzikale droomwereld en wordt hij omringd door een illuster gezelschap. De ontmaskering van de charismatische Gatsby ontvouwt zich stap voor stap.

The Great Gatsby is een coproductie van Toneelgroep Maastricht met Theaterpartners Senf en de drie Zuid-Limburgse theaters: Theater aan het Vrijthof, Parkstad Limburg Theaters en De Domijnen. De drie theaters zijn een unieke samenwerking aangegaan. Samen met het gezelschap verzorgen zij een collectieve Limburgse campagne en verkopen zij kaarten voor elkaar.

Artistiek leider Servé Hermans maakte in de afgelopen jaren met succes groots gemonteerde voorstellingen zoals Pinkpop, La Superba en King Lear. The thema van The Great Gatsby is volgens hem helemaal op zijn plaats in deze tijd, ,,Jezelf een beter leven liegen is een gegeven dat je heel gemakkelijk kunt verplaatsen naar onze tijd, waarin mensen op sociale media alleen maar de beste versie van zichzelf laten zien.”

Hermans las het boek een paar jaar geleden. Hij viel, naar hijzelf zegt, voor de rijkheid en de fascinerende personages. ,,Het is een aanklacht tegen de American Dream. Je kunt misschien van een dubbeltje een kwartje worden, maar niet zomaar tweeënhalve euro.”

Tickets voor de Limburgse voorstellingen kunnen worden gereserveerd via thegreatgatsbyinlimburg.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.