Home > Kunst en Cultuur > Kunstwerk Les Deux Garçons feestelijk onthuld

Kunstwerk Les Deux Garçons feestelijk onthuld

Het was al enige jaren geleden dat het stadsbestuur van Maastricht vond dat het Limburgse kunstenaarsduo Les Deux Garçons een opdracht voor een kunstwerk zou moeten krijgen.

Het duurde tot december 2023 voordat het resultaat – een groep van drie beelden – onthuld kon worden door burgemeester Wim Hillenaar op het Herdenkingsplein in de Limburgse hoofdstad.

Geen toevallige plek want daar ligt de ‘stadsacademie’ oftewel het Maastricht Institute of Arts. Gevierd wordt dat het kunstvakonderwijs al tweehonderd jaar bestaat.

In het jubileumjaar kwamen ook de bijna vijfhonderd gipsen afgietsels van objecten terug in de belangstelling. Op basis daarvan is het kunstenaarsduo Les Deux Garçons aan de slag gegaan en is het uiteindelijk een groep van drie grote beelden geworden, die lijken op afgietsels van gips maar het niet zijn. Met de naam De burgers van Maastricht hebben de kunstenaars een vergelijking getrokken met De burgers van Calais met een link naar het stille verzet van de stadsbewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de beelden zijn mens, dier en god verenigd, een associatie met de Griekse wereld van sagen en mythen.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.