Home > Kunst en Cultuur > Sprankelende eindejaarsdagen in Bilzen

Sprankelende eindejaarsdagen in Bilzen

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

In Bilzen valt er altijd wel wat te beleven. Ter ere van de tiende verjaardag van het kerstevenement Dickens maakt de stad zich op voor het staatsbezoek van de Queen. Verder opent Café d’Hiver de deuren en is de Heer van Biesen niet alleen een stadsbier met een eigen pop-up, maar verwacht hij iedereen ook in zijn Landcommanderij.

WELKOM QUEEN VICTORIA
De tiende editie van het Dickens-evenement wordt gevierd in stijl. Niemand minder dan Queen Victoria komt naar Bilzen. Charles Dickens laat de koningin kennismaken met de stad waar hij ondertussen veel van houdt. Samen krijgen ze een uitgebreid cultureel programma aangeboden. Meer dan 170 acteurs, figuranten en muzikanten zetten hun beste beentje voor. Protocol en etiquette zijn bij dit hoog bezoek enorm belangrijk. Zal Queen Victoria de creativiteit van de Bilzenaren appreciëren? Het hele evenement kleurt, net als de voorbije jaren, uiteraard weer serieus buiten de lijntjes. Er is een wervelende openingsshow waarin het leven van de beroemde schrijver wordt beschreven. Aansluitend start een magische belevingswandeling door het stadscentrum, waarbij het exclusieve leven aan het hof zich letterlijk ontvouwt. Via een aangegeven route kan de bezoeker genieten van adembenemende muziek, prachtige lichteffecten, creativiteit en een verhaal over het leven van de voorname gaste, Queen Victoria. Aan het einde van het staatsbezoek krijgt Queen Victoria een cultureel programma aangeboden. De acteurs geven nog een keer het beste van zichzelf om een onvergetelijke indruk achter te laten bij de Queen. Na afloop zal zij zich tot het volk richten en een officiële kersttoespraak houden. Maar verloopt dit wel zoals verwacht?

KONINKLIJKE KRAMEN
Ook de lokale verenigingen halen alles uit de kast om Queen Victoria en haar gevolg in de watten te leggen. In hun vorstelijke kraampjes verspreid op en naast de Markt verwennen ze de smaakpapillen van alle bezoekers. Er is voor elk wat wils. Van soep, choco en jenever tot broodjes, spiesjes enz. Kom langs en steun het lokale verenigingsleven.

SHOPPEN
Tijdens het Dickens-weekend, voor het bezoek van de Queen, maar ook tijdens de rest van de maand december kan men zichzelf nog in het nieuw steken of een leuk cadeau voor Kerst en eindejaar kopen bij de lokale handelaars. ’s Zondags zijn de winkels extra open van 13 tot 18 uur. Op 23 december is er live-muziek en komen ijszusjes Anna en Elza van Frozen langs. Ook maandag 24 december tussen 10 uur en 16 uur zijn de winkels extra open.

WINTERSE GEZELLIGHEID
Bilzen trekt het hele jaar door de kaart van gezelligheid. En dat is in de eindejaarsperiode niet anders. Door de vele verwarmde terrassen is dit dé terrasjesstad van de regio. Sinds enkele maanden zijn de bomen en het wateroppervlak aan het Demerpad en het Park Goed Claes stijlvol uitgelicht. Een avondwandeling langs de rivier wordt dus nog attractiever. Meteen huiswaarts hoeft niet, want de brouwers van het stadsbier Heer van Biesen verwelkomen iedereen in hun pop-upcafé. En na het succes van Café Congé is er de winterse opvolger Café d’Hiver. Verschillende horeca-uitbaters slaan de handen in elkaar en bieden een boeiend programma aan voor alle leeftijden. Met drie verschillende thema-avonden wordt dit het aangenaamste kerstterras van de streek.

BILZEN MYSTERIES: VERHAAL EN COMPLOT IN ALDEN BIESEN
De kerstperiode en –vakantie zijn uiteraard ook het uitgelezen moment om na zonsondergang het mysterieuze verhaal van Alden Biesen te ontdekken. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort en ga op tijdreis. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door acteur Jan Decleir. Hij kent alle geheimen van deze historische plek. Wie liever onderzoek doet bij daglicht kan Het Complot ontrafelen. Dit is een interactieve speurtocht voor jong en oud. Tijdens de kerstvakantie zijn Bilzen Mysteries, Het Verhaal en Bilzen Mysteries, Het Complot bijna dagelijks geopend. Het beste is vooraf te reserveren via www.bilzenmysteries.be.

Dickens — Zaterdag 15 en zondag 16 december
De toegang tot Dickens ’18 en de wandelroute zijn gratis. De openingsshow start om 17 uur. Aan de standjes van de lokale verenigingen wordt betaald met Dickens Coins. Naast de gebruikelijke langparkeerplaatsen zijn er extra parkings aan de Alma en in de Wijerstraat (TISJ). Alle ondergrondse parkeerterreinen blijven eveneens vlot bereikbaar. Volg de aanwijzingen op het digitale parkeerverwijssysteem.

Café d’HiverLocatie: pleintje achter Sint-Mauritiuskerk
— Vrijdag 7 december: Pop-upwinterbar ‘after work’ vanaf 16 uur i.s.m. taverne Chopin/M37.
— Zaterdag 8 december: Pop-upwinterbar ‘après-ski’ vanaf 16 uur i.s.m. café Tribunaal.
— Zondag 9 december: Pop-upwinterbar vanaf 9 tot 18 uur i.s.m. Huize Briers/ De Verleiding (ontbijt, aperitief, oesters, soepjes en desserts).

Woensdagmarkt
Op 12 december staat de wekelijkse woensdagmarkt volledig in het teken van Dickens. Alle marktbezoekers krijgen een leuk gadget! Op 19 december verhogen kerstelfen de warme sfeer van de eindejaarsdagen. Ze delen dan heerlijke pralines uit.

Zondagopeningen
De winkels is het stadscentrum zijn open op zondag 16 en 23 december vanaf 13 uur. Op maandag 24 december kan u er nog terecht tot 16 uur.

Pop-up Hoera — 7 en 8 december, 14 t/m 16 december
De 13 Heeren verruilen de tent op de Markt voor een pop-upcafé in de Klokkestraat. Samen met heel Bilzen klinken ze er vijf avonden lang op de verjaardag van de Heer van Biesen-bieren.

Kerstwandeling — Dinsdag 25 december
Verken de feeërieke omgeving van de Landcommanderij Alden Biesen onder leiding van een gids (ca. 5 km). Vertrek om 14.30 uur op de parking voor het kasteel. Deelname is gratis.

Voor meer informatie: www.bezoekbilzen.be

Foto’s : Stad Bilzen

_____________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu