Home > Kunst en Cultuur > Nieuwe vleugel Z33 Hasselt wint Architectuurprijs van Italië

Nieuwe vleugel Z33 Hasselt wint Architectuurprijs van Italië

De nieuwe tentoonstellingsvleugel van Z33  in Hasselt heeft de Italiaanse Architectuurprijs 2020 voor het beste gebouw gewonnen. Dat is bekend gemaakt door het MAXXI (museum voor kunst uit de 21ste eeuw) in Rome en de Triënnale van Milaan. Met deze eerste editie van de architectuurprijs willen beide organisaties innovatie, design, kwaliteit en de maatschappelijke rol van architectuur promoten.

De prijs is een erkenning voor het beste gebouw of project dat in de voorbije drie jaar gerealiseerd werd, de beste ontwerper jonger dan 40 of een carrièreprijs. Uit meer dan 31 kandidaten koos de internationale jury voor Francesca Torzo en Z33 in de categorie ‘beste gebouw’. ,,Het project onderscheidt zich door de diepgaande capaciteit om de geschiedenis van de locatie en de typologie van het gebouw te interpreteren. De tentoonstellingsruimte vertoont een ruimtelijke en expressieve intelligentie en beantwoordt volledig aan hedendaagse normen”, aldus de jury. Die verwees ook naar de nauwkeurigheid en de kwaliteit van de presentatie, waarbij het bouwproces en de persoonlijkheid van de ontwerper met succes in de verf zijn gezet.

Adinda Van Geystelen, artistiek directeur van Z33 is blij met de kwaliteitserkennig van de nieuwe vleugel. ,,Deze internationale architectuurprijs toont aan hoe kwalitatieve architectuur kan samengaan met een historische context en een stadsweefsel. Die gedurfde keuze geeft Z33 en Hasselt vandaag een internationale uitstraling. We hopen dat dit Limburg en Vlaanderen kan inspireren om ook in de toekomst architecturaal ambitieus uit de hoek te komen.“

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu