Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Toneelgroep Maastricht en de betoverende stem van Porgy Franssen

Toneelgroep Maastricht en de betoverende stem van Porgy Franssen

In een intieme privé-kerk in Maastricht hoorde ik de stem van acteur Porgy Franssen voor het eerst live. Hij speelde de monoloog Novecento van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco en ik was verkocht. De stem, de pauzes, de intonatie betoverden mij en het verhaal ontroerde me. In mijn herinnering heb ik de hele voorstelling gehuild. Ik belde vrienden en familie in het westen om te zeggen dat ze de volgende voorstelling – bij de meesterverteller thuis aan het IJ – moesten gaan zien. En ze gingen en ze huilden.

Toen vorig jaar bij Toneelgroep Maastricht Peachez in première ging, moést ik daarbij zijn. Porgy Franssen speelt de rol van een professor op leeftijd en met zijn stem nog altijd in mijn achterhoofd, kocht ik een kaartje. De jonge verleidelijke Peachez wordt gespeeld door Maartje van de Wetering, die ik alleen eerder in Flikken Rotterdam zag spelen. Een lekker pittig ding.

 

Het verhaal kende ik al en dat leek me nou best wel fijn. Gewoon alleen die stem, die pauzes, die intonatie. Peachez is een bewerking van Ilja Leonard Pfeijffers succesroman die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ik las het boek, dat dunner is dan Hotel Europa, in een ruk uit. Een professor op leeftijd wordt voor het eerst van zijn leven verliefd, op een meisje aan de andere kant van de wereld. Ze zijn ver verwijderd van elkaar en beleven hun liefde online, groots en intiem. Langzaam kom je erachter dat het meisje niet bestaat. Peachez gaat over de manier waarop de professor daarmee omgaat.

De voorstelling van Toneelgroep Maastricht werd een megagroot succes en was door het hele land uitverkocht. Een reprisetournee volgde, maar corona gooide roet in het eten en de tournee werd vervroegd stopgezet. Toneelgroep Maastricht bedacht, zoals veel culturele instellingen, een online alternatief. Hun doel is om verhalen te vertellen en nu het podium wegvalt, vertellen ze die online. En zo zag ik begin december een nieuwe versie van Peachez live vanuit het theater via Zoom. En weer was ik verkocht.

Eén camera beweegt door de ruimte en filmt de acteurs en muzikant van verschillende kanten. Heel anders dan wanneer je op de tribune zit, spreken acteurs nu dicht op de camera en kijken je recht aan. Ondanks het scherm tussen jou en de spelers voel je dat er live gespeeld wordt. Ik doe mijn ogen dicht en hoor die stem, die pauzes, die intonatie en ben weer betoverd.

De voorstelling Peachez is in januari 2021 live vanuit het theater via Zoom te zien. De toegang tot de online versie is gratis. Een donatie is welkom. Kijk voor meer informatie op toneelgroepmaastricht.nl

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu