Home > Kunst en Cultuur > Limburgse ontvangst Rembrandts Vaandeldrager met vlag en wimpel geslaagd

Limburgse ontvangst Rembrandts Vaandeldrager met vlag en wimpel geslaagd

Kleurrijke historiserende uniformen, vaandels met plaatsnamen uit de hele provincie, koningszilver en marketentstermandjes. De officiële opening van de tentoonstelling Vaandeldrager on Tour in Bonnefanten krijgt vrijdagavond 10 maart een uniek Limburgs tintje door de aanwezigheid van zo’n 150 schutters en muzikanten van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie. Zij zorgen voor een muzikale en ceremoniële omlijsting die perfect past bij het uitbundige meesterwerk van Rembrandt van Rijn dat verwelkomd wordt.

De feestelijke parade zou eigenlijk op het plein voor het museum plaatsvinden maar wordt vanwege het stormachtige naar binnen verplaatst. En dus vult feestelijk tromgeroffel en trompetgeschal de entree, trappenhal en gangen van het museum in Maastricht.

Bonnefanten-directeur Stijn Huijts noemt de ontvangst in zijn toespraak een schoolvoorbeeld van hoe zijn museum contact zoekt met doelgroepen in de samenleving. De twee conservatoren die de expositie rond het werk van Rembrandt hebben samengesteld vertellen hoe ze de tentoonstelling gemaakt hebben volgens de ‘drie pijlers’ van Bonnefanten. De Limburgse culturele tradities krijgen een plek door inbreng van de OLS-Federatie en de expositie van hun schuttersvlaggen. Dat Bonnefanten een ‘kunstenaarsmuseum’ is wordt volgens hen onderstreept door de vlaggeninstallatie van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kimsooja. Als derde pijler, is er een schilderij uit de eigen collectie te zien in de zaal bij De Vaandeldrager. Het werk uit de omgeving van Pieter Brueghel de Jongere is afkomstig uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog en er staat een ‘protestvlag’ op afgebeeld.

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam is vol lof over de ‘krachtige ontvangst door de schutterijen’ die volgens hem aangeeft dat De Vaandeldrager levend is en blijft. „Het schilderij is er voor ons allemaal.” Hij verwijst zo naar de tot standkoming van de aankoop van het schilderij. De Eerste en Tweede Kamer stemmen daar in 2020 mee in. De vaandeldrager  wordt voor 175 miljoen euro aangekocht door de Nederlandse Staat, met steun van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds.

Gedeputeerde van Cultuur in Limburg Madeleine van Toorenburg is in die tijd Tweede Kamerlid. Ze memoreert dat de politiek heeft ingestemd met de peperdure aankoop op voorwaarde dat alle Nederlanders het gratis moesten kunnen bezichtigen. Sinds die tijd maakt het schilderij een tournee langs musea in de twaalf provincies van Nederland.

Via een erehaag van schutters en muzikanten, opgesteld langs de iconische trap van het museum, gaan de genodigden naar de zaal waar het zelfportret van Rembrandt uit 1636 hangt. De meester, verkleed als vaandeldrager, is hier op de top van zijn kunnen vertelt museumdirecteur en kunsthistoricus Taco Dibbits. „Het werk is virtuoos geschilderd. Fier, trots en een tikje rebels kijkt de ‘rockster’ ons aan. Stoer en ontwapenend menselijk tegelijk als je goed kijkt naar zijn buikje en hangende wangen; een beetje sjofel eigenlijk.”Om acht uur gaan de deuren open voor de maandelijkse Free Friday in Bonnefanten, die deze keer duidelijk drukker is dan anders. De 17e eeuwse sjofele rockster blijkt een tijdloze publiekstrekker.

Woensdag 29 maart is de laatste kans om De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn gratis te bekijken in het Bonnefanten, daarna verhuist het schilderij naar Het Groninger Museum als de laatste locatie van de rondreis, voordat het kunstwerk naar zijn definitieve bestemming gaat: het Rijksmuseum in Amsterdam.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.