Levend aanwezig bij je eigen afscheid
Stel je voor: je bent er niet meer. Hoe zou je dan willen dat je partner of familie afscheid van je neemt. Nou ik wist het wel. Ik zou kiezen voor……..iets heel spannends!
Maar laten we even bij het begin beginnen. We vieren nieuw leven, onze verjaardagen, het kopen van een huis, jubilea, gouden huwelijken. We vieren zo’n beetje ons hele leven. Een leven dat eindigt. Een leven dat de moeite waard was om op terug te blikken op een manier die bij jou past. Kies je voor een crematie? Of een begrafenis? En wat zijn dan de mogelijkheden? Heb je er al eens over nagedacht? Is het taboe? Of durven we er steeds meer over te praten en weten we beter van elkaar wat we zouden willen op het moment dat het zover is?
In de loop der tijd is de mogelijkheid ontstaan om uitvaarten steeds persoonlijker te maken. Uitvaartverzorgster Mariëlle van der Heyden organiseert ‘uitvaartbeurzen’ en liet mij kennismaken met de nieuwste trends. Een daarvan is dat het heel goed mogelijk is om in zekere zin zelf aanwezig te zijn op je eigen uitvaart.
Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor een thema tijdens hun uitvaart. Een bourgondische uitvaart in een café, restaurant of in de buitenlucht. Met warme hapjes en een glaasje wijn. Live muziek van een band of singer/songwriter en informeel condoleren met een toost. Anderen kiezen voor het thema voetbal? Inclusief een passende locatie, zoals een clubhuis of een kenmerkende plek in de thuisstad van de club, decoratie in de eigen kleuren, biertjes en dresscode die zegt dat voetbalvrienden in hun sporttenue komen en zelfs een kist in de stijl van de voetbalclub. Ook bij een uitvaart met een sportief thema is plaats voor rouwen en mooie herinneringen.
Soms kan niet iedereen tijdens een uitvaart aanwezig zijn. Anderen hebben er behoefte aan de uitvaart nog eens terug te zien. Daarom maken nabestaanden steeds vaker gebruik van een videograaf of fotograaf. De mooiste momenten, afscheidswoorden, uitvaartmuziek, emoties en alle rituelen worden vastgelegd. Belangrijk is wel dat je iemand met ervaring kiest. Fotografen weten precies wat wel en wat niet te doen tijdens de uitvaart. Het is zelfs mogelijk om een uitvaart live te streamen, waardoor iedereen ‘erbij’ kan zijn.
Bij uitvaarten wordt steeds meer rekening gehouden met het milieu. De vraag naar ‘groene uitvaarten’ groeit. Zoals biologisch papier voor rouwkaarten en prentjes en een ‘groene’ kist, bijvoorbeeld van karton of van hout afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist afkomstig uit zijn bossen plant Staatsbosbeheer een boom terug.
Een water- of een bio-urn in verschillende vormen kan ook. Er zijn zelfs urnen met een zaadje van een boom die groeit uit de as van de overleden persoon. Zo ontstaat een levende en groeiende herinnering.
Als dit alles nu al kan, wat kunnen we dan verwachten van de toekomst? Een grafsteen met een QR-code. De foto in je beurs is inmiddels vervangen door de foto’s op je gsm. De code is inmiddels ook toe te passen op een grafsteen. Via deze code kan een website worden geopend met foto’s van de overledene. Wellicht is de QR-code de laatste stap voordat hologrammen gebruikelijk zijn.
En dit is dus wat ik bedoel…zo zou ik wel herinnerd willen worden! Hologrammen vereeuwigen en brengen overleden mensen opnieuw tot leven. De persoon wordt gedigitaliseerd en doorgestuurd naar een holo-projector, die ze omzet naar een hologram. De persoon wordt dan een transparante verschijning. Zo verscheen tijdens een concert van Snoop Dogg, de overleden rapper Tupac op het podium. Voor sommigen akelig, maar voor anderen troostend en nostalgisch. Wellicht is het zelfs mogelijk een hologram van jezelf te laten maken, zodat je tijdens je eigen begrafenis je familie en vrienden kunt verwelkomen.
Wie geïnteresseerd is eigentijdse manieren van rouwverwerking kan op 22 maart naar de Uitvaarbeurs bij de Stadbroekermolen in Sittard. Kijk hier voor alle informatie over het programma: https://bit.ly/2HEpak5