Home > Kunst en Cultuur > Bijzondere musea in Wallonië

Bijzondere musea in Wallonië

De prestigieuze musea in Luik zijn ook ver buiten de stads- en landsgrenzen bekend vanwege hun rijke collecties en historische locaties. Maar ook buiten Luik kent Wallonië interessante musea, die minder bekend zijn, maar zeker wel de moeite van het bezoeken waard.

Fondation Folon
Aan de zuidrand van Brussel ligt in het plaatsje Terhulpen het museum van de Fondation Folon. De stichting wil hiermee aandacht schenken aan de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, die onder meer in Monaco furore heeft gemaakt. In het museum zijn niet alleen zijn schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s te zien, maar ook zijn werktafel, zijn penselen en zijn paletten. Niet alleen is het mogelijk om dit museum te bezoeken, er worden ook workshops gegeven om verschillende technieken te leren, zoals aquarellen, zeefdrukken, etsen, sculpturen, glas-in-loodramen, keramiek, moza-ieken, tapijtwerk en borduurwerk. De stichting bestaat twintig jaar en heeft daarom voor 2020 een speciaal programma opgesteld om het hele jaar door deze kunstenaar te eren. Met onder meer speciale exposities in Rome en Knokke.


Fondation Folon | Hoeve van het Kasteel van Terhulpen Drève de la Ramée 6A, Terhulpen | www.fondationfolon.be

Musée des Beaux-Arts
Het Musée des Beaux-Arts in Doornik toont vooral bijzonder patrimonium uit de streek. De architectuur (Victor Horta) van het museum is al een schoonheid op zich en de kunstcollecties voldoen daar zeker ook aan. Het museum beschikt onder meer over de kunstcollectie van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem, die vooral moderne kunst verzamelde. Het museum bezit de enige twee werken van Manet die in België te zien zijn. Verder schilderijen en sculpturen van Vlaamse primitieven zoals Campin, De la Pasture, Van der Weyden en Bruegel. Uit de zeventiende en achttiende eeuw is er werk te zien van Rubens, Jordaens, Snyders en Wat-teau. Bij de impressionisten zijn onder meer schilderijen van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh. En de moderne kunst wordt onder meer vertegenwoordigd door Ensor, Claus en de Braekeleer. Niet de minste namen dus.


Musée des Beaux-Arts | Henclos Saint-Martin 3, Doornikwww.tournai.be/decouvrir-tournai/musees/musee-des-beaux-arts.be

Mudia
In de provincie Luxemburg in Wallonië, en wel in het dorpje Redu richting Franse grens, is het museum Mudia te vinden, waar je kunst ‘anders kunt beleven’. In een museum van duizend vierkante meter op vier etages loopt de bezoeker door zeven eeuwen kunst en langs driehonderd kunstwerken. Met als slogan ‘Kunst Anders Beleven’ positioneert Mudia zich als een museale attractie. De prioriteit is dat bezoekers zich amuseren in het museum! Het is een reis door de kunstgeschiedenis met werk van onder meer Véronèse, Bruegel, Rodin, Spilliaert, Wouters, Picasso, Modigliani, Giacometti, Magritte, Hergé, Franquin en Geluck. Maar het betreft niet alleen schilderijen en sculpturen, maar ook fotografie, stripverhalen, films, digitale en interactieve attracties, spelletjes, quizzen, uitdagingen, bizarre en fascinerende verhalen. Op die manier tracht het museum ook het jonge publiek te lokken.


Musée Mudia | Place de l’Esro 61, Redu | www.mudia.be/nl

______________________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu