Home > Auto's > FASHIONCLASH Festival in Maastricht

FASHIONCLASH Festival in Maastricht

Afgelopen weekend vond de zevende editie van het FASHIONCLASH Festival plaats in Maastricht. Dit internationale cultuurfestival met mode als uitganspunt, bestond uit een 4-daagsprogramma met onder meer modeshows, exposities, een designer market, lezingen, workshops, fashion film, awards, theater en dans performances.

FASHIONCLASH groeit hard, en bood dit jaar plek aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit 30 verschillende landen. Gedurende vier dagen stond Maastricht volledig in het teken van mode, diversiteit en zelfexpressie. Het overkoepelend thema van het festival was GENDER, ofwel geslacht, en kwam in iedere activiteit duidelijk naar voren.

FASHIONCLASH FESTIVAL awards:

Tijdens het festival werden er verscheidene belangrijke prijzen uitgereikt, waaronder:

  • FASHIONCLASH Festival 2015 Talent Award t.w.v. €5.000 euro en een plek in het programma van 2016, die werd uitgereikt door Rosario Morabito (Vogue Talents, Vogue Italy), Carlo Wijnands (mode-consultant) en Philippe Pourhashemi (ASVOF, mode-consultant). Deze award werd gewonnen door Lautaro Amadeo Tambutto van het label L A T 
  • De KALTBLUT Magazine Award, die werd uitgereikt door Marcel Schlutt (founder & editor-in-chief KALTBLUT magazine) en werd gewonnen door de Portugese ontwerper Patrick de Pádua.
  • De CHAPEAU Magazine Talent Award voor de beste MAFAD afstudeercollectie, gejureerd door Xavier Cortenraedt (bladmanager Chapeau) en Elise Crutzen (modejournaliste), met als winnaar de Duitse Paula Reichert.

Nog meer hoogtepunten:

Modeshows & MAFAD Graduation show 2015, waar jonge ontwerpers een platform hadden om hun collecties te tonen aan een breed publiek. De catwalk gaf ook podium aan krachtige performances van onder andere Daan Couzijn en The Mutants van Lotte Milder.

VERWEVEN 2015 (de gender editie): dit project vormgegeven door theater-performer Nina Willems was een van de hoogtepunten van het festival met een performance van transgender-modellen in creaties van David Laport, Loes van Nijnatten en Schueller de Waal.

Gender – expositie & designer market: tussen de shows door konden de bezoekers een kijkje nemen bij de gender-expositie. De MOSA Decorfabriek werd hiervoor omgebouwd tot een innovatief museum waarin de visies van de deelnemende kunstenaars tentoon werden gesteld.

De designer market maakte het programma op de hoofdlocatie compleet. Een dertigtal ontwerpers kregen de kans om hun kledingcollecties of andere ontwerpen te verkopen aan het bezoekend publiek. Hier was het bijzonder dat er een lancering was van de nieuwe Sheltersuit, ontwikkeld door stichting Hibernate in samenwerking met Bas Timmer.

Ook was er een speciaal programma door de binnenstad van Maastricht – het festival bood voor ieder wat wils. Bij de Bijenkorf stelden ze de Showpieces expositie tentoon, de Dominicanenkerk toonde mini collecties van de 3de jaars MAFAD academie en het Bonnefantenmuseum exposeerde een reeks silhouetten, aangeleverd door het Modemuseum in Hasselt, die de gender codes in de 20ste eeuw in beeld brachten.

In Marres toonde Luca Szymkowiak een installatie en indrukwekkende performance, in Bureau Europa werd de kans gegeven aan bezoekers om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten, in Centre Céramique werd om reflectie gevraagd aan de bezoekers, bij Museum aan het Vrijthof was er een mini expo van MIJNshop/MIJNcollectie, bij Fashion Film Night Out werden korte modefilms getoond bij de Lumiere Cinema en ‘last but not least’ waren er nog verschillende exposities, ‘Designers in Stores’, in innovatieve winkels zoals Stijl en PL-Line. 

 

Foto’s: Team Peter Stigter

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.