Home > Kunst en Cultuur > Haute couture en haute joaillerie tijdens TEFAF

Haute couture en haute joaillerie tijdens TEFAF

Museum aan het Vrijthof in Maastricht staat van 9 maart tot en met 16 juni 2019 in het teken van haute couture en haute joaillerie. De Amsterdamse couturier Ronald Kolk toont een kleurrijke selectie van ruim vijftig jurken uit zijn omvangrijke oeuvre. Goudsmid Margareth Stalman uit Maastricht presenteert een indrukwekkende collectie juwelen. De tentoonstelling ‘Het Meisje, De Jurk en De Parel’, zoals de tentoonstelling is getiteld, valt gedeeltelijk samen met TEFAF Maastricht die van 14 tot en met 24 maart gehouden wordt.

De tien karakteristieke kabinetten en stijlkamers van het monumentale museum vormen een ideaal decor voor de tentoonstelling, aldus de samenstellers van de expositie. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo is er een rode kamer, een schatkamer, een Japanse kamer, een hangtuin van glazen objecten en een cocktailkamer. In een speciale ruimte worden twee ateliers gerealiseerd waar bezoekers het maakproces kunnen zien en voelen. Ook worden er videofragmenten van modeshows getoond.

Ronald Kolk (Amsterdam, 1950) begon zijn carrière in New York met het kleden van Grace Jones en Bette Midler. Terug in Nederland leerde hij het modevak bij Max Heymans en Frank Govers. Ook is hij hoofdcoupeur geweest op het atelier van Mart Visser.

In 1998 begon hij een eigen couturehuis. Met zijn ontwerpen wil hij bijdragen aan het zelfvertrouwen van vrouwen. Ook is het de bedoeling dat ze het meisje in de vrouw naar boven halen. De stijl van Ronald Kolk wordt omschreven als flamboyant en theatraal, met een grote voorliefde voor bijzondere stoffen en materialen.

Margareth Stalman (Heerlen, 1959) ontwerpt al sinds 1983 exclusieve juwelen, die zich volgens kenners moeilijk laten definiëren: ze ogen uitbundig en asymmetrisch, maar zijn tevens zeer verfijnd met een geraffineerd kleurgebruik. Het werk van Stalman is internationaal bekroond, onder meer met een Award of Excellence van de Japan Enamelling Artist Association.

Ronald Kolk en Margareth Stalman hebben de afgelopen jaren veelvuldig samengewerkt bij de jaarlijkse modeshows van Ronald Kolk. Tijdens de expositie in Museum aan het Vrijthof zullen zij diverse keren presentaties, lezingen en masterclasses verzorgen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu