Home > Kunst en Cultuur > Dé culturele highlights in Limburg, januari 2023

Dé culturele highlights in Limburg, januari 2023

Een goed begin is het halve werk… De culturele instellingen in de regio barsten weer van de initiatieven om het nieuwe jaar mee in te luiden.

Koefnoen
Dinsdag 24 januari | De Maaspoort Theater en Events, Venlo

Na zestien succesvolle seizoenen op televisie trekken de mannen van Koefnoen nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in: helemaal live! Up-to-date en fonkelnieuw materiaal, vertolkt door vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon.

Aanvang 20.15, entree vanaf 32,50 euro – maaspoort.nl

Fotograaf: Mark Engelen

Hrair Sarkissian, The Other Side of Silence
T/m 14 mei 2023 | Bonnefanten, Maastricht

Conceptueel fotograaf Hrair Sarkissian (1973, Damascus, Syrië) legt met zijn levensgrote foto’s de wonden van conflicten bloot. Hij verkent de uiteenlopende manieren waarop omstreden geschiedenissen worden verteld en verspreid. Belangrijke werken uit de afgelopen vijftien jaar zijn samen te zien met nieuw en niet eerder vertoond werk.

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00, entree 15 euro – bonnefanten.nl

Expoditie Euregio
Tot eind 2023 | Thermenmuseum, Heerlen

De unieke, 2000 jaar oude opgraving die bewaard ligt in het Thermenmuseum, heeft voor het eerst sinds kort een looppad. Maak een fysieke tijdreis en blijf letterlijk even stilstaan bij deze bijzondere ervaring. De nieuwe audiotour maakt een bezoek aan dit romeinse badhuis realistischer dan ooit. Expoditie Euregio met de Romeinen is een spectaculaire beleef- en tijdreis naar het Romeinse leven in eigen streek aan de hand van enorme projecties.

Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00, zaterdag, zondag, feestdagen 12.00-17.00 uur, entree vanaf 10,95 euro – thermenmuseum.nl

Oxygen-Jennifer Romen, Delusion
Maandag 16 januari 2023 | Theater aan het Vrijthof, Maastricht

De jonge, Maastrichtse choreograaf Jennifer Romen is meervoudig Europees en Wereldkampioen dans en won in 2020 de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds. Met haar gezelschap Oxygen speelt ze een thuiswedstrijd. Delusion is een visueel hoogstandje bestaande uit drie delen waarin het publiek constant op het verkeerde been wordt gezet. Een verbluffende, ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde ‘coming-of-age voorstelling’ die een breed publiek raakt.

Aanvang 20.00, entree vanaf 25 euro – theateraanhetvrijthof.nl

Bags: inside out
23 december tot 14 mei 2023 | Modemuseum, Hasselt

‘De tas binnenstebuiten’ is de meest volledige expo ooit gewijd aan dit ultieme accessoire. De tentoonstelling, een productie van het Victoria en Albertmuseum in Londen, onderzoekt onze eeuwenlange fascinatie voor de tas, van designer- en reistas via vanity case tot militaire rugzak. Tussen de ongeveer 300 getoonde tassen zijn ontwerpen van: Mulberry, Karl Lagerfeld, iconische tassen van Jane Birkin en Sarah Jessica Parker, alsook een greep uit het luxueuze erfgoed van Hermès en de streetwear van wijlen Virgil Abloh voor Off-White.

Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00, entree 8 euro – modemuseumhasselt.be

Currents #10: Choose Your Own Story
18 December 2022 t/m 05 februari 2023 | Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht

Currents is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot één van de meest belangrijke platforms voor talentontwikkeling in de beeldende kunst in de Euregio. Deze jubileumeditie brengt elf recent afgestudeerde kunstenaars samen in een netwerk van verhaallijnen, onderwerpen en ervaringen. Ergens tussen fictie en werkelijkheid, individu en gemeenschap, publiek en privé, draaien ze de rollen om en schrijven zij het script voor hun eigen verhaal.

Dinsdag t/m zondag 12.00-17.00, entree 10 euro – marres.org

Daniël Heynen, Nieuwe jas
T/m zondag 26 februari 2023 | Cuypershuis, Roermond

De kleurrijke illustraties van kunstenaar Daniël Heynen geven een moderne twist aan het klassieke werk van de Roermondse neogotisch architect Pierre Cuypers (1827-1921). De complexe patronen, die Cuypers in zijn gebouwen aanbrengt, vormen de inspiratiebron voor Heynen. Hij transformeert in deze tentoonstelling vervlogen tijden naar hedendaagse composities en steekt ze in een nieuwe jas.

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00, entree 6 euro – cuypershuis.nl

Bevroren Muziek
16 december t/m 28 mei 2023 | Bureau Europa, Maastricht

Muziek en architectuur spreken dezelfde taal van ritme, contrast, verhouding, dynamiek. Componist en bouwmeester inspireren elkaar al eeuwenlang. In de expositie Bevroren Muziek wordt de vormgeving van ruimte en geluid onderzocht met interactieve installaties, kunst, film en muziek, architectuurtekeningen en maquettes.

Woensdag t/m zondag 12.00-17.00, entree 7 euro – bureau-europa.nl 

Arno Coenen, A stage of luminosity
T/m 12 maart 2023 | Museum W, Weert

Enorme glas-in-loodvensters sieren de buitengevel van Museum W in Weert. Deze video-installatie van kunstenaar Arno Coenen toont universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood. Licht en kleur krijgen een hoofdrol. Coenens inspiratiebron is het papieren beeldarchief van glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas&zn, het latere Max Weiss Roermond.

Dagelijks te zien tussen 10.00-21.00, gratis entree –  museumw.nl

Fotograaf: Jostijn Ligtvoet

Ans Lemmens, Target
15 januari t/m 2 april 2023 | Museum Valkenburg,

Ans Lemmens ontleent haar beelden aan de stortvloed van woorden en beelden die we in de media dagelijks ondergaan en probeert die vervolgens te ordenen en inzichtelijk te maken. Ze maakt olieverfschilderijen in een persoonlijke stijl met strak gekaderde vormen.

Dinsdag t/m zondag 13.00-16.00, entree 8 euro – museumvalkenburg.nl

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.