Home > Kunst en Cultuur > Onderwijs en sociale betrokkenheid gaan hand in hand

Onderwijs en sociale betrokkenheid gaan hand in hand

Al tien jaar zet UWC Maastricht (internationale basis- en middelbare school) zich in voor vrede en een duurzame toekomst. Loop het gebouw binnen en je maakt er kennis met een wereld vol verschillen in achtergrond, geloof, huidskleur en kansen. De school telt ruim negenhonderd leerlingen, die uit meer dan honderd landen komen. Sommigen van hen wonen met hun ouders in de regio, zoals bijvoorbeeld kinderen van expats, anderen hebben hun thuisland verlaten om naar UWC Maastricht te komen. Deze jongeren wonen op de campus en delen daar een kamer met drie andere leerlingen, elk van een andere nationaliteit. Dat is eigenlijk waar het bij UWC om draait: de school brengt mensen en culturen samen met het oog op vrede en impact.

„Wij zetten ons ten tijde van klimaatverandering, conflicten en toenemende ongelijkheid elke dag weer in om de wereld een beetje mooier te maken,” vertelt Sandra van den Tillaard, Director of Advancement bij UWC Maastricht. „Niet voor niets is Nelson Mandela’s spreuk dat onderwijs het beste middel is om de wereld te veranderen ons motto. We laten leerlingen van verschillende achtergronden zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen, zodat ze van elkaar leren. Jongeren voor wie vrede een vanzelfsprekendheid is, brengen hier hun tijd door met jongeren die in conflictgebieden zijn opgegroeid. Door wederzijds begrip voor elkaar op te brengen, kunnen zij zich ontwikkelen tot wereldburgers en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Samen met elkaar werken we zo aan een mooiere en vooral duurzame wereld.”

Bij UWC Maastricht is geen leerling hetzelfde en toch is iedereen er gelijk. Uit Nairobi of uit New York, gelovig of niet-gelovig, rijk of arm. Bij UWC Maastricht zit de zoon van ouders met een gevulde portemonnee naast de zoon wiens ouders niet eens een portemonnee hebben. Om elk jaar weer zo’n diverse groep leerlingen samen te kunnen brengen, is de school afhankelijk van sponsoren. Bedrijven, organisaties of filantropen die op hun manier een steentje willen bijdragen aan de wereld waar we met z’n allen wonen. „Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners. We gaan graag in gesprek met geïnteresseerden. Ook organiseren we regelmatig evenementen, zoals lezingen, conferenties en netwerkbijeenkomsten. We zetten onze deuren open zodat zoveel mogelijk mensen onze school en de leerlingen leren kennen,” zegt Van den Tillaard. „Voor de komende vijf jaar hebben we een aantal ambities gesteld. Zo gaan we niet alleen jonge meiden uit de allerarmste landen ter wereld naar UWC Maastricht brengen, maar ook jongeren uit kwetsbare milieus die dichterbij wonen hier de kans geven om hun talenten te ontwikkelen.

De scholieren van UWC Maastricht trekken er voortdurend op uit. Ze verzorgen samen jaarlijks meer dan 40.000 uur vrijwilligerswerk. Van verzorgingstehuis tot dierenasiel of voedselbank. Ook op die manier leren de jongeren om een actieve rol in de maatschappij te vervullen. Een van hen is Solomon Amba uit Lagos in Nigeria. In zijn thuisland is hij al betrokken bij een mooi project: hij deelt er schooltassen uit aan kinderen in een arme wijk. „Ik heb al meer dan duizend tassen verzameld,” zegt Solomon. „Die vul ik met schoolspullen zoals pennen en schriften en daarna geef ik ze aan kinderen die ze zelf niet kunnen betalen.

”Nu hij in Maastricht is, zet hij zich ook in voor de gemeenschap hier. „Met UWC bezochten we een wijk waar mensen wonen die het niet zo breed hebben. Ik zie hier ook armoede, maar die is anders dan in Nigeria. Daar wonen de mensen in slechte huizen. In Maastricht zie je niet altijd aan de buitenkant van een woning of iemand rijk of arm is. Mensen wonen hier soms al jaren naast elkaar, maar kennen elkaar helemaal niet.” Daarom wil hij een evenement organiseren waarbij iedereen samenkomt. Van jong tot oud en van arm tot rijk. „Ik zou bijvoorbeeld graag een barbecue regelen waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar zo leren kennen!”

Wilt u bijdragen aan de ambities van UWC Maastricht of graag meer over de school te weten komen? Neem dan contact op met Sandra van den Tillaard via advancement@uwcmaastricht.nl

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu