Home > Kunst en Cultuur > Documentaire ’30 jaar Verdrag van Maastricht’ op televisie

Documentaire ’30 jaar Verdrag van Maastricht’ op televisie

Dit weekeinde zendt L1 TV de documentaire ’30 jaar Verdrag van Maastricht’ uit. Op 9 en 10 december is het precies 30 jaar geleden dat een van de belangrijkste politieke bijeenkomsten plaatsvond uit de lange geschiedenis van Maastricht. 

De Europese topconferentie die toen in het gouvernement aan de boorden van de Maas gehouden werd, leidde tot het historisch en tot vandaag veel besproken ‘Verdrag van Maastricht’ dat amper twee maanden later op 7 februari 1992 in hetzelfde gebouw ondertekend werd. In de Limburgse hoofdstad werd besloten tot de oprichting van de Economische en Monetaire Unie, met een gezamenlijke munt die later de naam euro kreeg. 

Regeringsleiders en staatshoofden, onder wie de Britse premier John Major, de Spaanse premier Felipe Gonzalez, de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Franse president Francois Mitterrand vergaderden twee dagen aan de boorden van de Maas.

Verslaggever Jo Cortenraedt – die destijds aanwezig was bij die Eurotop – ging samen met Prof. dr. Joep Leerssen terug naar die tijd. Leerssen doet als cultuurhistoricus onderzoek voor Studio Europa Maastricht naar de gebeurtenissen rondom de topconferentie.  

Zij spraken met mensen die niet als politicus aan de onderhandelingstafel zaten, maar die wel beroepsmatig betrokken waren bij het hele evenement, onder meer ten aanzien van de beveiliging, de VIP’s in de hotels en de unieke lunch die door Koningin Beatrix werd aangeboden op Château Neercanne.

De uitzendingen zijn op zaterdag 4 december en op zondag 5 december, telkens om 9 en om 16 uur.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu