Home > Kunst en Cultuur > Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap. Deze slagzin geldt zeker voor Bokrijk. Daar heeft men al jaren heel wat expertise in huis. En dan hebben we het niet alleen over het lemen van muren of andere restauratietechnieken. Ook met ander bekwaam talent in houtbewerking, keramiek, leder- en textielbewerking slaat het park een brug tussen authentiek vakmanschap en eigentijdse vormgeving.

Vakmanschap is al jaren een pijler van Bokrijk met onder meer eigentijdse expo’s in het openluchtmuseum en een eigen merchandisinglijn. Bokrijk richtte hiervoor VAKlab op, het eigen expertise- en dienstencentrum, dat zich concentreert op vakman- en ondernemerschap. Een van de projectpartners daarbij is Flanders DC, het unieke aanspreekpunt in Vlaanderen voor ondernemen in de creatieve sector. Samen lauweren ze goed design en vakmanschap met een eigen categorie Crafts by Bokrijk binnen de prestigieuze Henry van de Velde Awards, die Flanders DC jaarlijks uitreikt. „De categorie ligt in het verlengde van de doelstellingen van VAKlab, namelijk vakmensen begeleiden in het realiseren van hun dromen en ambities,” vertelt Igor Philtjens, voorzitter van Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed bij de provincie Limburg. „We honoreren mensen en bedrijven die het vakmanschap relevant maken en dit eigentijds weten in te zetten, sociaal-geëngageerd, via onderzoek, of vanuit een creatieve attitude.”

Hedendaags vakmanschap

Bokrijk heeft de voorbije jaren hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van erfgoed en het behoud van het ambacht in een hedendaagse context. Dit met het oog op het bewaren voor de volgende generatie. Bokrijk doet dit op een hedendaagse manier, met het oog op de toekomst. Denk aan vernieuwende objecten in leder, textiel, hout en zelfs keramiek en dat alles in beperkte oplagen. Daarbij wordt gemikt op een publiek dat kiest voor exclusieve producten, die naast een originele esthetische vormgeving ook duurzaam zijn.

Hey Jute

Een goed voorbeeld is Hey Jute, het juten kussen van Alexander Marinus en Zigmund Pront, winnaars van de Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 2020. Zij vonden een nieuwe toepassing voor een eerder vergeten materiaal als jute. „We vermaken de natuurlijke kwaliteit van ruwe jute tot een hoogwaardig sensitief product,” legt Marinus uit, „door het zogenaamde droge naaldvilten, een techniek waarbij de vezellengte van de jute zo licht als vilt gaat aanvoelen. Je kunt dit materiaal gebruiken in kussens, tapijtwerk of meubelstoffering. Daardoor krijg je een andere perceptie van jute.”

‘We honoreren mensen en bedrijven die het vakmanschap relevant en eigentijds inzetten’

BKRK-AWARD #GLAS

De BKRK– award kadert in de uitbouw en ontwikkeling van VAKlab. Voor dit project ontvangt Bokrijk 40 % steun vanuit EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook de samenwerking met Flanders DC zet zich intussen verder voort. Zo is wde BKRK-award #Glas een wedstrijd die bestaat uit het ontwikkelen van een product of project dat authentiek vakmanschap vertegenwoordigt in gebruik of focust op een techniek en materiaal waarbij glas een essentiële rol speelt op duurzame wijze. Het product of project moet innovatief en hedendaags relevant zijn. „Door de focus op glas te leggen, breekt Bokrijk ook uit zijn eigen museale werking. Hierin kadert de bundeling van krachten met het GlazenHuis in Lommel dat de Vlaamse glascultuur mondiaal uitdraagt. In de jury zetelen gerenommeerde designers en ontwerpers, zoals de voorzitters Anna Torfs en Axel Van Den Bossche,” aldus voorzitter Igor Philtjens.

Wie interesse heeft om deel te nemen kan zich tot 1 oktober inschrijven via www.bkrkaward.be

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu