Home > Kunst en Cultuur > Cultuurnacht Roermond verzilvert de verbinding

Cultuurnacht Roermond verzilvert de verbinding

Roermond en omgeving staan voor een weekend bomvol cultuur. Van vrijdagavond 23 juni tot en met zondag 25 juni is de stad hét podium voor kunstenaars en artiesten. Sinds 2014 is Gino Vranken (51) organisator van de Cultuurnacht Roermond. Hij vertelt over het ontstaan, editie 2013 en de ambities van het festival.

Hoe ben je als geboren Geullenaar organisator van Cultuurnacht Roermond geworden?

„22 jaar geleden kon ik een galerie annex lijstenmakerij overnemen in de binnenstad. Als ‘Geullesje jong’ voel ik me hier inmiddels helemaal thuis. Kunstliefhebbers denken in kleuren en voor mij passen blauw (Maas en Roer) en groen (natuurrijke omgeving) bij woonstad Roermond en ‘mijn evenement’. De Cultuurnacht organiseer ik pro deo omdat ik trots ben op de stad waar dit festival zo goed kan gedijen en voor verbinding zorgt tussen ondernemers en cultuurmakers. Het laat zien waar de stad toe in staat is door samen te werken.”

1 Cultuurnácht van 3 dagen. Hoe zit dat?

„Ja het evenement draagt eigenlijk een wat vreemde naam. We beginnen al op vrijdagmiddag en gaan door tot zondagavond. Maar in 2009 begon het allemaal heel bescheiden, als ‘avondinitiatief’ van enkele ondernemers in de Heilige Geeststraat. Zij stelden op één zomeravond hun winkels open voor artiesten. Een geweldig concept was daarmee geboren: kunst en cultuur op verrassende plekken in de stad als win-win voor artiesten en de ondernemers. Het bleek ook een succesvol ‘modulair concept’. Meer en meer artiesten en winkeliers en later ook gemeentelijke culturele instellingen haakten in de erop volgende jaren aan. Inmiddels is het een festival van drie dagen waaraan 160 artiesten en 80 binnen- en buitenlocaties meedoen.

Het festival vindt plaats rond de langste dag …

(lacht) De naam mag je best zien als een vette knipoog.  De Cultuurnacht wordt gehouden in de buurt van de langste dag, feitelijk dus de kortste nacht van het jaar. De sterren die worden aangebracht op de bestrating en zo route vormen langs de podia, verwijzen daar naar maar ook een beetje naar de artiesten die stralen voor de bezoekers. Die route is overigens ook terug te vinden in een gratis, full-colour boekje waar het hele programma in is opgenomen. Zo’n programma is altijd weer een hele puzzel en ik ben altijd weer blij als die gelegd is.

Wat zijn must sees wat jou betreft?

„Nou het wordt dat lastig kiezen … Het openingsconcert met muziek uit The Phantom of the Opera in de Munsterkerk. Maar helaas… dat al stijf uitverkocht. Maar er is nog heel veel moois over hoor (lacht). De gratis Cultuurnacht op de zaterdag met een podium voor diverse soorten dans op het Kloosterwandplein, 25 drummers in de Neerstraat en zangeres Catalijne in het Prinsenhof,… ik kan ‘m warm aanbevelen net als de wandeling langs de muziek vanaf de balkons op de zondagmiddag. Eigenlijk is er teveel om op te noemen. Het aanbod is spannend voor iedereen door de mix van diverse genres, artiesten- professionals en amateurs- en bijzondere locaties; denk aan winkels, pleinen en kerken- waar performances zijn. De slogan ‘once you’ve checked in, you never check out’ is heel zeker toepassing op het programma, lijkt me”

Wat zijn de ambities van Cultuurnacht Roermond?

Het evenement wordt, door het succes in de afgelopen jaren, inmiddels gedragen door de hele stad. Dat zie je bijvoorbeeld aan lokale cultuurinstellingen zoals het Cypershuis en de ECI-cultuurfabriek die voor de Cultuurnacht met een out of the box-plan komen. Ze presenteren zich anders dan anders in een stand ergens op de route. Het maakt bezoekers nieuwsgierig om er op een later moment een kijkje te nemen. Ook de gemeente ondersteunt ons financieel waardoor we verder kunnen professionaliseren. Het haakt allemaal in elkaar merk ik. Er ontstaat enthousiasme door in de stad waaruit nieuwe initiatieven worden geboren. Zo willen de twaalf zangkoren die de stad rijk is graag van zich laten horen tijdens Cultuurnacht Roermond. Ik denk dat volgend jaar te realiseren als een soort lopend buffet. De bezoekers kunnen op een wandelroute een stukje koorzang proeven.

Met al die plannen ben ik er zeker van dat we ons voor volgend jaar op een Cultuurnacht Roermond van een week kunnen verheugen!”

cultuurnachtroermond.nl

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.