Home > Business > Giovani Oosters wil meer tijd voor andere projecten

Giovani Oosters wil meer tijd voor andere projecten

Auteur: Maarten van Laarhoven

Hij leerde het vak van kok bij Vlaamse toprestaurants als ’t Hof van Cleve (Kruishoutem, Oost-Vlaanderen ***) en het in 2010 gesloten Clos Saint Denis in Vliermaal-Kortessem, niet ver van Tongeren (ooit goed voor twee Michelinsterren). Sinds enige tijd is Giovani Oosters (39), samen met zijn vrouw Annelies eigenaar van hotel-restaurant Vous lé Vous in Wimmertingen (een deelgemeente van Hasselt op vijf minuutjes rijden van het centrum van de stad), dat met één ster in de Michelin-gids staat. Maar die ster levert hij met ingang van het nieuwe jaar in. Vrijwillig, zo berichten Belgische media.

Vanaf 31 december 2015 is het Hasseltse sterrenrestaurant alleen nog open op vrijdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagavond. In de praktijk betekent dit dat hij niet meer voldoet aan de strenge criteria om voor een ster in aanmerking te komen: volgens het bekende rode gidsje moet een sterwaardig restaurant ten minste vijf keer in de week geopend zijn.

Het vrijwillig inleveren van een Michelinster mag dan alom verbazing wekken, zelf spreekt Giovani Oosters – hij was onlangs nog te zien tijdens de Folie Culinaire in het MECC in Maastricht – van een ‘weloverwogen keuze’. De extra tijd die hij nu krijgt neemt behoorlijk wat druk weg, zodat hij zich kan richten op nieuwe projecten, waaronder een winkel met streekproducten en zijn elders in Hasselt gelegen brasserie De Smaaksalon. ,,In juli heb ik een onderhoud gehad met Michelin, waarin ik mijn plannen heb verduidelijkt. Ik ben blij met het begrip dat ze toonden en ben Michelin dan ook dankbaar dat ik één van de mooiste momenten uit mijn leven aan hen te danken heb, namelijk de dag dat ik mijn ster heb gekregen! Nu is de tijd gekomen om een nieuwe weg in te slaan en evenveel energie te stoppen in andere projecten”, aldus Oosters tegen de Belgische zakensite Made in Limburg.

In België werd Oosters in 2003 landelijk bekend vanwege zijn deelname aan ‘Expeditie Robinson’, het populaire survivalprogramma waarin deelnemers gedropt worden op een onbekend eiland. De jonge kok (destijds 27 jaar) stal de harten van de kijkers door de manier waarop hij – ondanks het gebrek aan voedsel – zijn medekandidaten toch van culinair verantwoorde kost probeerde te voorzien. 

Oosters viel op het laatste moment af, maar zijn roem was inmiddels gevestigd. Al snel werd hij gestrikt door kookprogramma’s op diverse regionale tv-zenders. Daarnaast trad hij geregeld op in de kookrubriek van het programma ‘1000 zonnen’ op de Belgische nationale televisiezender TV1, een succes dat een vervolg kreeg door eigen kookprogramma’s als Groenten van Gio en Groenten en Vis van Gio op de Belgische televisiezender Vitaya. 

Als kok staat Oosters bekend om zijn voorliefde voor lokale en regionale – lees: Limburgse – streekproducten die hij volgens gastronomen met liefde en precisie verwerkt in uiteenlopende gerechten van het seizoen die, als het even kan, bijdragen aan de gezondheid. Zo werkt hij veel met verse groenten en weet hij – net als op tv – ook de weg naar de beste vishandelaren te vinden.

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu