Mode en Beauty

Meet COLLECTIVE12: Dé afstudeerders van MAFAD

In de aanloop naar Fashionclash Festival zullen wij de komende weken een aantal afstuderende design studenten van MAFAD voorstellen. Deze studenten zijn onderdeel van COLLECTIVE12. Deze lichting studenten moet in tegenstelling tot voorgaande jaren hun eigen afstudeershow  organiseren en financieren.  Met jou steun kunnen deze studenten deelnemen aan Fashionclash Festival waar zij in samenwerking met FASHIONCLASH een volwaardige afstudeershow neer kunnen zetten.

Via deze link kan je de studenten steunen en meer informatie vinden.

Naam: Helen Hentschke

Website: www.helenhentschke.nl

Instagram: helenhentschke

Mijn naam is Helen Hentschke, ben 23 jaar en kom uit Landgraaf. Ik heb Duitse wortels en ben tweetalig opgevoed. Rechtstreeks vanuit de HAVO opleiding op het Bernardinuscollege in Heerlen, ben ik met de studie Fashion Design op MAFAD begonnen. In het derde studiejaar heb ik bij CRUBA in Berlijn stage gelopen.

Hoe kijk je terug naar je studie? Wat was het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

Het meest bijzondere moment tijdens mijn studie was mijn stageperiode bij CRUBA in Berlijn. Het was een top team met een dynamische sfeer. Tijdens die periode heb ik er veel uit kunnen halen om mezelf te kunnen ontwikkelen en heb mijn grenzen verlegd. Voor een langere periode ben ik alleen naar een onbekende plek gegaan en heb deze ontdekt. Ik ben daar in aanraking gekomen met verschillende mensen en hun levenswijze en perspectieven op de wereld. Binnen het stagebedrijf kon ik inzicht krijgen op het gehele proces en mijn kennis toepassen die ik de afgelopen jaren tijdens de studie geleerd heb. De studie biedt de mogelijkheid om veel vaardigheden te leren, waarvan ik zeker geprofiteerd heb tijdens mijn stageperiode.

Wat kenmerkt jou als ontwerper?

De liefde voor materiaalbewerkingen kenmerken mij als ontwerper. Materiaalbewerkingen spelen altijd een grote rol binnen mijn collecties. Ik experimenteer veel met de materialen, pas ambachtstechnieken toe en ontdek hoe ik deze op een andere manier kan toepassen. Ik kan me volledig ontspannen tijdens het werken met materiaalbewerkingen en steek er veel tijd en liefde. Daarnaast kenmerkt mijn smaak en stijl mij als ontwerper.

Wanneer heb je besloten om (mode)ontwerper te worden?

Ik wist zeker dat ik een creatieve studie wilde doen. Van kleins af aan ben ik altijd al veel bezig geweest met mijn handen om iets te creëren. Ik wist alleen niet precies welke kant ik op wilde gaan. Tijdens het propedeusejaar Vormgeving heb ik ontdekt dat ik bij welke opdracht dan ook graag met stof of garens werkte en mijn concept het beste kon vertalen naar een mode of textiel gerelateerd product. Vrijwel snel wist ik dat ik na de propedeuse Fashion Design wil studeren.

Wat fascineert en/of inspireert jou in het algemeen?

Wat mij het meeste inspireert, is het reizen. Het onbekende ontdekken en daar in aanraking komen met andere culturen. Ik bloei daar enorm van op en haal daar energie en inspiratie uit. Wat mij daar precies inspireert, kan elke keer anders zijn, wat dan toevallig op mijn pad terecht komt en dat kan van alles zijn. Ik haal mijn inspiratie bij wijze van nog uit de structuren van muren.

Wat is de boodschap dat je wilt uitdragen met je werk?

De boodschap die ik wil uitdragen met mijn werk kan verschillend zijn. Het ligt eraan wat mij op dat moment bezighoudt. Het is vaak wat ik op dat moment meemaak en hoe ik het ervaar, dat gevoel vertaal ik als boodschap in mijn werk.

Wat is jouw visie over mode, hoe zie jij de toekomst van de mode-industrie voor je? En welke rol neem jij daarin?

In het ideale geval zie ik de mode-industrie veranderen naar meer waardering voor de kwaliteit van materialen en oude ambachtstechnieken. Dat consumenten meer waardering voor het vak krijgen, wat naar mijn mening tegenwoordig niet meer het geval is. Daarbij zou ik willen dat consumenten niet meer zo zeer de trends volgen, maar investeren in items uit goede kwaliteit en waar zij écht gelukkig van worden en een aanvulling zijn. In de nabije toekomst zal mijn rol in de mode-industrie zijn, dat ik een label begin en deze visie nastreef. Er moet meer aandacht besteed worden aan een goede kwaliteit van materialen, oude ambachtstechnieken of materiaalbewerkingen, gericht op een bepaalde doelgroep, samenwerkingen aangaan met andere designers of kunstenaars en zal zeker geen trends volgen.

Wat is het concept van je afstudeercollectie?

Heimatsgefühle. Een citaat uit het boek “Brief an meine Mutter” van Waris Dirie inspireerde mij voor mijn concept, “Werde ich mich hier jemals heimisch fühlen? Heimat- wo ist das überhaupt für mich? Ich bin überall zu Hause, die Welt is meine Heimat.”. Hiermee begon mijn zoektocht naar de betekenis van Heimat. Wat betekent het eigenlijk, is het een persoon of een plaats? De betekenis van Heimat kan voor iedereen anders zijn, maar voor de meeste mensen is het een gevoel wat zij in zichzelf dragen. Dit gevoel wil ik vertalen binnen mijn afstudeercollectie voor de moderne nomade, een persoon die niet op één plaats verblijft of leeft en geen verbinding met de plaats heeft, om haar thuisgevoel overal mee te dragen. Ik geloof dat mensen in staat zijn om zich overal thuis te voelen, zelfs op onbekende plekken.

Wat kunnen wij van jou verwachten in de nabije toekomst?

In de nabije toekomst wil ik de eerste periode werkervaring opdoen bij verschillende labels en het liefste in verschillende landen, om zo nog veel onbekende plekken te ontdekken. De kennis die ik daar opdoe kan ik gebruiken voor mijn eigen label, want in de toekomst wil ik zeker een eigen label beginnen!

Fotograaf: STUDIO MOOIERDER

Model: Mariken Gigase

Muah: Melis Avci

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws