Home > Branded content > L1 Radio: groot marktaandeel door scherpe keuzes

L1 Radio: groot marktaandeel door scherpe keuzes

Hij krijgt geregeld werk opgestuurd van jonge amateurradiomakers die op hun zolderkamer iets in elkaar hebben gedraaid en niets liever willen dan bij de radio werken. Voor Stefan Collaris, coördinator radio en tevens muzieksamensteller bij L1, is dit een duidelijk signaal dat het medium radio nog springlevend is. „Dat moet ook vooral zo blijven. Jong talent krijgt hier een kans. In veel gevallen is er ook de mogelijkheid om ze door te laten groeien.” Dat je met radio veel mensen kun bereiken, blijkt ook uit de mooie cijfers die L1 Radio met name de laatste jaren laat zien. „Wij bereiken een marktaandeel van bijna veertien procent, wat neerkomt op zo’n 147.000 luisteraars per dag. Daarmee zijn we qua luisteraarsbereik de tweede zender in Limburg, na NPO Radio 2. Best iets om trots op te zijn.”

Actueel geluid

Dat je als provinciale zender met een typisch Limburgs geluid een aanzienlijk publiek bereikt dat geïnteresseerd is in wat er in de Limburgse samenleving speelt, lijkt logisch. Toch is het grote succes L1 Radio allerminst komen aanwaaien. „Sinds 2019 zijn we scherpere keuzes gaan maken in onze programmering. Ons nog altijd groeiende marktaandeel is grotendeels het gevolg van de nieuwe koers die we zijn gaan varen. We zetten in op herkenbaarheid, ook wat betreft onze classics en hits. Die moet passen bij het tijdsbeeld. We leven in 2022. Dat betekent dat je een actueel geluid moet laten horen.”

Dat laatste betekent dat grote hits uit bijvoorbeeld de jaren ’60 en ’70 zelden te horen zullen zijn. „Ze gaan over zaken die totaal anders zijn dan wat vandaag de dag in de wereld speelt. Als luisteraar merk je dan al snel dat de relatie met de actualiteit volkomen zoek is. Wij kiezen heel nadrukkelijk voor muziek die voor iedereen herkenbaar is. Vaak gaat het daarbij om de grootste hits van de afgelopen 35 jaar.”

Netflix

Uitzonderingen zijn er ook, aldus Stefan Collaris. „Laatst sprak ik een zestienjarige die dacht dat ABBA iets van nu was, terwijl iemand van pakweg zestig iets terug hoort uit zijn eigen tijd. Wat we ook merken is dat oude hits dankzij series als Netflix weer populair worden. Denk aan Running up that hill van Kate Bush. Dankzij de serie Stranger Things hoort dat nummer, dat dateert uit 1985, helemaal bij deze tijd.”

Aantrekkelijk voor ondernemers

De nog altijd stijgende lijn die L1 Radio laat zien, maakt tevens duidelijk dat het een aantrekkelijk medium is voor Limburgse ondernemers. Zo’n honderd van hen, variërend van klein tot groot, zorgen in de reclameblokken op L1 Radio voor het typisch Limburgse geluid. „Zij versterken het Limburg-gevoel dat wij als Limburgse radio willen uitstralen. Wij merken dat steeds meer bedrijven L1 Radio meenemen in hun mediamix. Ons medium leent zich uitstekend voor zowel actiematige- als naamsbekendheidscampagnes. Veel bedrijven reageren blij verrast als ze de tarieven horen. Die zijn vaak stukken lager dan menigeen vermoedt.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.