Brand bier en horecaondernemers brouwen exclusief speciaalbier
Terwijl de ochtenddauw nog boven de velden hangt, is het al druk in het proeflokaal van de Brand Bierbrouwerij in Wijlre. Vijftien horecaondernemers uit de regio Zuidoost-Nederland hebben zich er verzameld om te proeven van het testbier dat ze zelf samenstelden: een winterse, doordrinkbare tripel met acht procent alcohol en met een hint van sinaasappel. Het is een exclusief speciaalbier, want het wordt slechts in eenmalige kleine oplage gebrouwen en enkel geschonken in de cafés van de aanwezige ondernemers. Tijdens deze ochtend komen ze samen om de start van het brouwproces bij te wonen, maar ook om alvast een glaasje te proeven. Binnen het team van brouwmeester Nils Reichhart heeft collega brouwer Nils Van de Laarschot al een kleine hoeveelheid van het bier gebrouwen zodat de ondernemers het alvast kunnen testen. Martijn Wijnhoven, regiodirecteur bij Brand Bier, heft het glas en neemt een slok. De ondernemers volgen zijn gebaar. Ze proeven geconcentreerd. „Wat deze ondernemers bindt is dat ze allemaal een toonaangevend biercafé hebben”, vertelt hij. „We hebben ze gevraagd welk bier zij graag wilden. Samen met Nils hebben ze een karaktervol, helder winterbier gebrouwen. Het heeft bovendien de typische karakteristieken van een Brand bier, zoals de typische hoparoma’s.”
Het bier, dat de naam Vieftiën kreeg, kwam tot stand na een gezamenlijke inspiratiesessie, vertelt Xavier Reck van Café de Grendelpoort in Valkenburg. „We hebben samen besloten dat het een tripel zou worden”, vertelt hij. „En omdat het vlak voor de kerst klaar is, moest het bepaalde tonen bevatten, zoals sinaasappel.” Zijn klanten zijn fijnproevers. Ze drinken relatief weinig pils, maar laven zich liever aan een goed glas speciaalbier. Hij heeft in zijn café dertien speciaalbieren op de tap. Xavier verwacht dan ook dat de tripel die vandaag gebrouwen wordt, goed in de smaak zal vallen. „Mensen zijn altijd op zoek naar iets nieuws, naar nieuwe smaken. Daar komen ze voor. En zeker tripel doet het goed.”
Het brouwproces is begonnen, maar dat betekent niet dat het recept in beton gegoten is. De horecaondernemers komen nog een paar keer terug om het bier te proeven en te perfectioneren. „Het basisrecept ligt er,” vertelt Xavier, „maar we kunnen er nog een twist aan geven. Nu is het bijvoorbeeld troebel, maar we kunnen nog besluiten om het helder te maken.” Half december is het bier naar verwachting klaar om geschonken te worden. De brouwers gaan in de toekomst, met hun eigen kennis en kunde, vaker hun eigen bieren ontwikkelen. Wanneer deze naar wens zijn, worden ze opgeschaald naar het nieuwe brouwhuis.
Meer informatie over Vieftiën en de deelnemende horecaondernemers via brand.nl