Bonnefanten start nieuwe cultuurseizoen met bijzondere exposities
Ger Lataster: fragmenten uit zijn leven en oeuvre
In 2020 is het honderd jaar geleden dat Ger Lataster in Schaesberg geboren werd. Hij overleed in 2012 in zijn woonplaats Amsterdam. Vanaf de jaren 50 heeft hij mede het aanzien van de Nederlandse schilderkunst bepaald. In samenwerking met de provincie Limburg heeft het Bonnefanten een grote tentoonstelling gemaakt over het werk en leven van Ger Lataster, wellicht de meest bekende Limburgse schilder van de laatste decennia. In het museum wordt de tentoonstelling geopend met twee grote doeken uit 1954. In de aan hem gewijde kopzaal is een selectie van met name monumentale schilderijen te zien uit de periode 1960-1990. Hierin is Latasters schilderkunstige experimenteerdrift van doek tot doek te volgen. En tevens zijn humanistische engagement, zoals in het doek Vietnam en het vierluik Het haar van de vrouwen, de brillen van de dichters, de schoenen van de arbeiders en de as van allemaal: een onmiddellijke verwijzing naar de beroemde foto’s en filmbeelden van naziconcentratiekampen.In de centrale hal van het nabijgelegen Gouvernement aan de Maas ligt de nadruk op de artistieke beginjaren en het late werk, waarin zijn persoonlijke omgeving en de omringende natuur een belangrijke rol spelen. Daarin draait het om alles wat leven geeft, met de moeder, de vrouw en de vrienden als centrale figuren. In de tentoonstelling zijn drie films opgenomen: de voor deze dubbeltentoonstelling gemaakte introductiefilm (2020, Mals Media) en de klassiek geworden documentaires Niet zonder jou (2010, Petra Czisch en Peter Lataster) en Het Haar, de Schoenen, de Brillen en de As (1984, Frank van Reemst).De gastconservator is Ad Himmelreich, in samenwerking met Daniël Lataster, zoon van de schilder. De tentoonstelling loopt op beide locaties van 4 september 2020 t/m 3 januari 2021.
Voice Over met verbannen stemmen
Met de tentoonstelling Voice Over wordt gehoor gegeven aan verbannen stemmen, die weerklinken in kunstwerken van over de hele wereld. De tentoonstelling omvat een breed scala aan werken – van poëtische sculpturen en video-essays tot participatieve documentaires met ontheemde gemeenschappen – die de politieke macht en de mogelijkheden van de menselijke stem verkennen. De kunstwerken tonen het globale systeem van categoriseren en grenzen trekken, en het conflict daarvan met het steeds veranderende hybride karakter van de menselijke identiteit. Het gaat over de voor- en nadelen van algoritmes op internet dat anders dan bedoeld ook door autoritaire regimes wordt gebruikt voor propaganda. De gastcurator is Maayan Sheleff. Van 20 oktober 2020 t/m 28 februari 2021.
BLKNWS
Actueel is het thema Blacklivesmatter. Het Bonnefanten is een van de musea die actief werk wil maken van het tegengaan van discriminatie. In dat kader is de tentoonstelling BLKNWS (Black News) heel passend. Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 maakt hij ook naam binnen de hedendaagse kunstscene met zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek. Eind 2017/begin 2018 was hij al in het Bonnefanten te zien met de grote solotentoonstelling NEW SUNS.BLKNWS bestaat uit twee beeldschermen, direct naast elkaar geplaatst met daarachter een behang. De schermen tonen afwisselend (social) mediafragmenten, muziekvideo’s, archief-materiaal, nieuw geschoten beelden en nieuwsberichten die door de kunstenaar worden geproduceerd. Door de wijze waarop de beelden continue worden aangevuld, doet het werk denken aan een nieuwszender. Maar, in afwijking van wat de mainstream nieuwszenders in Amerika (en Nederland) doorgaans presenteren, komen er op BLKNWS vrijwel alleen zwarte mensen in beeld. BLKNWS hoort bij de tentoonstelling SAY IT LOUD, een internationale groepstentoonstelling met hedendaagse kunstenaars die zich in hun werk verhouden tot onderwerpen die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan. SAY IT LOUD maakt deel uit van het samenwerkingsverband Musea Bekennen Kleur, waarin Nederlandse musea onderzoek doen naar vraagstukken rondom diversiteit en inclusie binnen de museale sector. Deze tentoonstelling loopt van 29 september 2020 t/m 18 april 2021.
Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet
Later in het najaar opent de grote tentoonstelling Brueghel en tijdgenoten. Uitgangspunt voor en centraal in de tentoonstelling staan verschillende versies van De Kruisdraging van Pieter Brueghel II. Deze worden enerzijds in de traditie van het uitbeelden van de kruisdraging gepresenteerd, anderzijds in een reeks andere composities van de Brueghel-familie getoond, waarin eveneens wordt gereflecteerd op maatschappelijke, politieke en religieuze ontwikkelingen. Brueghels verbeelding van de kruisdraging is een zeer complete, zoals op schrift gesteld door de evangelist Lucas. De directe aanleiding voor de tentoonstelling is de recente restauratie van Brueghels versie van De Kruisdraging in het Herzog Anton Ulrich-Museum (HAUM) in Braunschweig. De tentoonstelling is opgebouwd uit schilderijen en grafiek, aangevuld met enkele tekeningen, miniaturen en beeldhouwwerken.