Home > Kunst en Cultuur > Bas Losekoot wint Somfy Photography Award 2022

Bas Losekoot wint Somfy Photography Award 2022

De Somfy Photography Award 2022 is toegekend aan Bas Losekoot. Met zijn serie ‘The Loop’ is de Amsterdammer winnaar van de tweejaarlijkse Europese fotografiewedstrijd. De prijs is dit weekend uitgereikt in Fotomuseum aan het Vrijthof.

Het werk van Losekoot (Amsterdam 1979) maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling BACK HOME die nog tot en met 29 januari 2023 te zien is het Maastrichtse fotomuseum. Volgens de vakjury overtuigt de winnaar met zijn onderscheidende visuele presentatie. ,,Losekoot toont in zijn serie forensen die in het financiële district ‘The Loop’ in Chicago (VS) in de avondspits onderweg zijn van werk naar huis. De consequentheid en kwaliteit van zijn werk verraden een vasthoudendheid en gedrevenheid als fotograaf. Het kleurgebruik en de algemene sfeer van de foto’s zorgen ervoor dat een ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenis in een nieuwe context wordt geplaatst,” aldus het juryrapport.

De Somfy Photography Award is een Nederlands initiatief waarmee op een inspirerende en creatieve manier de ontwikkeling van fotografie internationaal wordt gestimuleerd. Losekoot wint 15.000 euro aan prijzengeld. De tweede prijs (10.000 euro) is voor fotograaf Popel Coumou, eveneens uit Amsterdam, met haar 3D-installatie ‘The appearance of light. Light as home’.

De in totaal 10 finalisten hebben het thema BACK HOME gevisualiseerd in een nieuwe, individuele fotoserie en hebben elk een eigen ruimte in het museum in Maastricht tot hun beschikking om de serie te presenteren. De tentoonstelling belicht het begrip ‘thuis,’ dat in coronatijd voor de meeste mensen een compleet nieuwe betekenis kreeg.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.