Op verzoek op bezoek bij muzikant Rob Mennen
Pianist, toetsenist en muzikaal begeleider van Ernst Daniël Smid, Suzan Seegers en Jack Vinders. Rob Mennen heeft de afgelopen maanden allesbehalve stil gezeten. Waar normaal zijn agenda bijna zichzelf vult, was er nu volop ruimte om ’s morgens zijn dag te beginnen op de piano. Deze zomer bedacht hij zijn eigen tv-programma in samenwerking met L1: Op verzeuk op bezeuk, dat tot 18 oktober op L1 te zien is.
De verdieping in
,,Ik kan wel zeggen dat ik het maximale uit de corona-periode heb gehaald”
Aan zijn knusse keukentafel in Berg en Terblijt, spreekt hij uitvoerig over zijn liefde voor muziek. ,,Mijn oudste broer ging de muziek in en mijn vader was dirigent van het kerkkoor. Muziek is er echt met de paplepel ingegoten. Dat ik zover ben gekomen, heb ik niet alleen te danken aan het feit dat ik het conservatorium heb gedaan, dat heb ik mede aan mijn ouders te danken’ vertelt Rob.
Zo moest hij als kind elke dag oefenen, ook op de klarinet. ,,Maar uiteindelijk ga je de verdieping in en maak je afwegingen want je kunt niet alles even goed.”
Dat geldt ook voor piano spelen. „Ik ben me gaan toeleggen op het begeleiden van artiesten.”
Een gouden idee
De afgelopen maanden lag wereldwijd de cultuursector plat. Zo zaten de muzikanten thuis, Rob dus ook. Bij de pakken neer zitten was echter geen oplossing. Zo nodigde Rob eind april zijn muzikale vriend Ernst Daniël Smid uit om bij hem in de tuin muziek te maken. Gewoon zonder allerlei poespas. “Dat was zó ontroerend. Muziek verbindt, dat is een cliché maar het is wel de realiteit” zegt Rob. Door dát bezoek ontstond het idee om een programma te maken waarop het concept voor het TV-programma werd uitgeschreven: Op verzeuk op bezeuk.
Rob ging met zijn idee naar L1 en daar kreeg hij de kans om een proefuitzending te maken. Die viel in de smaak en vervolgens kon hij beginnen met een zoektocht naar sponsoring en naar de juiste mensen om het programma op te zetten. In ‘Op verzeuk op bezeuk’ nodigt Rob twaalf weekenden lang bekende muzikanten waaronder René van Kooten, Brigitte Heitzer, Ernst Daniël Smid, Marleen Reuten en Martin Hurkens uit om in zijn tuin muziek te maken. Naast muziek speelt Rob met zijn gasten een van de drie spelletjes waar de gasten uit mogen kiezen en vervolgens vragen kunnen beantwoorden. Zoals bijvoorbeeld ‘Op het randje’, een spel dat meerdere gasten kozen. Daarop stelde Rob dan ook vragen die op het randje waren. Rob heeft het programma precies zo kunnen realiseren zoals hij zich dat voorstelde, mede dankzij het juiste team en de medewerking van L1.
„Door de corona is het programma ontstaan maar de insteek was vooral om muziek te maken in de puurste vorm. Geen groot podium of een driedelig pak. Gewoon lekker low-profile, met als voornaamste doel heel oprecht zijn.”
Liefde voor het vak
In zijn ogen is er weinig verschil tussen vrije tijd en werken. Rob doet namelijk elke dag iets wat hij echt leuk vindt. Hij heeft het druk maar dat voelt hij niet. Als hij op het podium staat is er van nervositeit ook geen sprake. ,,Ik voel een spanning maar ben niet gespannen. Zo waren de opnames voor “Op verzeuk op bezeuk” voor mij alsof ik te gast bij een welness-oord zat. Ik heb genoten.”
Rob Mennen heeft nog veel muzikale ambities. Zo zou hij van Cor Bakker nog wel het een en ander willen leren. ,,De manier van begeleiden zoals Cor dat kan, dat wil ik ook.” Naast Cor Bakker is de volgende naam die valt Mike Bodé. ,,Mike is iemand die heel intuïtief speelt. Dat wil zeggen, als er gevraagd wordt om muziek te spelen rondom de zon. Hij rondom dat thema zijn gevoel laat spelen, wat voor hem met de zon te maken heeft.” Met die technieken experimenteert Rob steeds vaker. Last but not least is de laatste Jan Vayne ,, Een meester in het variëren van thema’s. Jan speelt zo virtuoos, daar kan ik zeker nog wat van leren.”
Rob sluit het gesprek af met ,,Durf over je eigen muzikale grenzen heen te gaan, doe eens gek. Laat je gevoel spreken.”