Home > Kunst en Cultuur > Artistieke vrede Noord- en Zuid-Korea

Artistieke vrede Noord- en Zuid-Korea

Auteur: Maarten van Laarhoven

ArtLand, het cultuurcentrum in Landgraaf dat wordt gerund door de bekende Russische kunstenaar Alexander Taratynov en zijn echtgenote, staat de komende vijf maanden in het teken van een grote tentoonstelling van vooraanstaande kunstenaars uit Noord- en Zuid-Korea. Onder de noemer ‘Noord Korea Zuid – één cultuur van verschil’ worden vanaf komend weekend op en rond Kasteel Strijthagen 300 werken getoond die afkomstig zijn uit beide landen. De tentoonstelling probeert duidelijk te maken dat kunst vanuit een gemeenschappelijke cultuur verbroedert, ook al zijn er officieel grote verschillen in opvatting. 

Volgens Taratynov zelf intrigeert de tentoonstelling omdat ze een blik werpt op kunst uit beide Korea’s en daarmee de verschillen in kunstopvatting tussen Noord en Zuid duidt. ,,Beide opvattingen hebben gemeenschappelijke wortels, terwijl de kunstwerken qua uitvoering vaak heel verschillend zijn.”

Gedurende de tentoonstelling, die duurt tot en met 30 oktober, zijn kunstenaars uit beide landen aanwezig. Gezamenlijk zullen zij in de ateliers van ArtLand werken creëren, zodat bezoekers getuige kunnen zijn van de in alle opzichten unieke samenwerking. ,,Ondanks de ooit kunstmatig getrokken grens tussen Noord- en Zuid-Korea, overwint de kunst en zorgt ze voor verbinding tussen beide landen”, zo menen de samenstellers van de expositie.

Door de dialoog tussen de bezoekers en de kunstenaars wordt de bezoeker sterk betrokken bij de Koreaanse cultuur als totaal. Wie ArtLand tijdens deze unieke tentoonstelling bezoekt krijgt een levendig programma aangeboden met onder andere rondleidingen, exclusieve expositieavonden met lezingen, workshops en muziekuitvoeringen.

ArtLand is de nieuwe culturele troef van Landgraaf. Het door Kasteel Strijthagen gedomineerde gebied heeft de wens zich te ontwikkelen tot een internationaal centrum van cultuur, dat een belangrijke rol vervult in de culturele heropleving die de regio Parkstad doormaakt.

Na de nodige omwegen te hebben bewandeld lukte het Taratynov vorig jaar om het geld bijeen te krijgen voor de aankoop van het achttiende-eeuwse kasteel, dat vanaf begin jaren ’50 jarenlang het woon- en werkdomein was van de Limburgse kunstenaar Aad de Haas (1920-1972). Veel inwoners van Parkstad kennen het romantisch ogende kasteel – inclusief de bijgebouwen – uit hun prille jeugd en hebben er mooie herinneringen aan.

ArtLand – Kasteelcomplex Strijthagen 
Museum, expositie, beeldenpark, artist in residence, B&B en café 
Rouenhof 19 
6372 PW Landgraaf 
info@artland.top 
www.artland.top 
T  +31 (0) 45 51 19 321
M  +31 (0) 6 11 00 01 60

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.