Home > Kunst en Cultuur > Hoogtepunten Nederlandse Dansdagen

Hoogtepunten Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen, het dansfestival dat van 30 september tot en met 6 oktober in MAASTRICHT wordt gehouden, kent een rijk gevulde programmering, zowel in het Theater aan het Vrijthof als ook op andere LOCATIES, buiten en binnen. Enkele HOOGTEPUNTEN belichten we nader.

Nederlandse Dansdagen Gala

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala (30 september) worden de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt. De nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent. En met de prestigieuze Zwanen, de ‘Oscars’ van de dans, worden de topprestaties binnen de Nederlandse dans gevierd. Deze feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud prijswinnaars, toonaangevende makers, nieuw talent en verrassende gasten. Daaronder optredens van Jan Kooijman, Conny Janssen Danst en Ann Van den Broek.

Meesterwerken

Meesterwerken brengt een ode aan de ‘Meesters van de Nederlandse dans’. Net zoals de Nederlandse Dansdagen hebben ook Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans en LeineRoebana iets te vieren. Tijdens een afwisselend programma vieren deze topgezelschappen de jubilea van Hans van Manen, Jirí Kyilán, en Andrea Leine en Harijono Roebana.

Föld | Krisztina de Châtel

Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Door de pers toentertijd tot ‘hoogtepunt’ van het festival uitgeroepen, is Föld inmiddels uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs. Met deze allerlaatste herneming wordt De Châtel opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Ook nu gaat het om het gevecht tussen mens en natuur. De voorstelling is tijdens de Dansdagen drie maal te zien, op 1 en 2 oktober in Opera Zuid Malpertuis.

De Danstent

Dansen hoort bij Maastricht én Maastricht hoort bij de dans. Tijdens de jubileumeditie van de Dansdagen wordt de rijke danstraditie van Maastricht voor het voetlicht gebracht. Speciaal hiervoor verrijst voor het eerst een Danstent op het Vrijthof. In het weekend van 30 september t/m 2 oktober is deze sjieke art deco tent hét podium voor iedereen die zelf wil dansen, battelen, clubben of van dichtbij van spectaculaire dans wil genieten.

Voor het complete programma: nederlandsedansdagen.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.