Home > Kunst en Cultuur > Solotentoonstelling Berlinde De Bruyckere in Bonnefanten Maastricht

Solotentoonstelling Berlinde De Bruyckere in Bonnefanten Maastricht

In het Bonnenfanten in Maastricht is vanaf 10 februari een tentoonstelling te zien met recent werk van de Gentse kunstenaar Berlinde De Bruyckere. De expositie van de internationaal vermaarde kunstenaar – die de titel Engelenkeel heeft meegekregen – omvat voornamelijk werk van na 2014. Een aantal stukken, tot stand gekomen tijdens de coronacrisis, is nog nooit vertoond. Engelenkeel is De Bruyckeres eerste Nederlandse solotentoonstelling sinds 2015. Speciaal voor deze expositie ging de kunstenaar een artistieke dialoog aanging met de Belgische schrijver Erwin Mortier.

De Bruyckeres werk kent volgens de samenstellers van de expositie – gecureerd door Bonnefantendirecteur Stijn Huijts – vele lagen van betekenis. Vaak refereert ze aan de literatuur, de klassieke mythologie of de kunstgeschiedenis, in het bijzonder de christelijke iconografie.

Deze poëtische, oude iconografie haalt ze uit de strikt religieuze context en laat ze raken aan actuele, tastbare onderwerpen zoals universeel menselijk lijden, vluchtelingenproblematiek, geweld of eenzaamheid. De Bruyckere (1964) spiegelt persoonlijke gevoelens aan grotere sociale tendensen. Die vertaalt ze in rauwe, indringende sculpturen, installaties en tekeningen. Veel van haar werk is opgebouwd uit materialen als was, hars, touw en huiden of doeken, die ze soms jaren blootstelt aan de elementen alvorens ze te verwerken.

De Bruyckeres carrière kende een vliegende start toen ze in 1989, drie jaar na haar afstuderen, de Young Belgian Art Prize ontving. Sindsdien is haar kunstenaarschap gelauwerd met solotentoonstellingen in binnen- en buitenland, prijzen, en twee deelnames aan de Venetiaanse Biënnale. In 2013 vertegenwoordigde ze daar België, in samenwerking met de Zuid-Afrikaans-Australische schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee.

Het Bonnefanten is trots dat het een kunstenaar van grote internationale allure mag tonen, zo laat het museum weten. ,,Haar werk draagt de verhalende, iconografische stijl in zich die typerend is voor kunstenaars van de Zuidelijke Nederlanden.”

Het Bonnefanten richt zich van oudsher op de belangrijkste protagonisten in deze regio, waartoe ook kunstenaars als Mark Manders, Laure Prouvost en Otobong Nkanga gerekend kunnen worden.

 

Kijk voor alle praktische informatie en ticketverkoop op bonnefranten.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.