Hasselt vindt zichzelf opnieuw uit
Om Hasselt aantrekkelijker te maken voor toeristen, wil de Belgisch-Limburgse hoofdstad haar centrum opdelen in vier ‘kwartieren’. De architect van dat plan is centrummanager Christiaan Kastrop, toevallig of niet een Nederlandse Limburger. „We kunnen ons laten inspireren door de aanpak van Maastricht om meer beleving in de binnenstad te creëren, maar ook lessen trekken uit de negatieve ervaringen van over de grens.”
Hasselt is de kleinste én charmantste van alle Vlaamse provinciehoofdsteden. Een van haar grootste charmes is de compacte binnenstad, vergelijkbaar met Maastricht. Toch lopen veel bezoekers er een beetje verloren. Ondanks de gelauwerde gezelligheid zou er ook wel wat meer sprankel mogen zijn … zoals in Maastricht.Als het gaat om creëren van beleving in de binnenstad, wordt er vanuit Belgisch-Limburg snel gewezen naar Maastricht als lichtend voorbeeld. Hasselts centrummanager Christiaan Kastrop nuanceert: „Maastricht heeft geïnvesteerd in cultuur, een sterke aantrekkingspool voor een stad. Je lokt er een publiek mee dat redelijk kapitaalkrachtig is en meer wil dan enkel shoppen. Maar we moeten niet alles willen wat in Maastricht gebeurt. Bijvoorbeeld als het gaat om koopzondagen. Ik ben voor winkelen op zondag, maar dan wel op voorwaarde dat de plaatselijke handelaars ervoor openstaan. En niet élke zondag, zoals in Maastricht, waar er ook wel handelaars zijn die klagen over stress en vermoeidheid. Ik zie meer heil in pakweg twee winkelzondagen per maand. Of enkel in de zomermaanden.”
Eigen identiteit
Onder impuls van Kastrop wordt de Hasseltse binnenstad onderverdeeld in vier ‘kwartieren’, waarbij ieder kwartier zijn eigen identiteit heeft, met de focus op mode, horeca of cultuur. De middenas wordt gevormd door de Demerstraat, de belangrijkste winkelstraat, die dwars door het stadscentrum loopt. „Het is op deze manier ook makkelijker om evenementen af te stemmen op het aanwezig aanbod en de doelgroep of om naar leegstand te kijken.” We hebben focusgroepen opgericht om die kwartieren vorm te geven, om plaatselijke handelaren te betrekken bij evenementen en om beleving te creëren. Deze opdeling van de binnenstad is een handige manier om toeristen wegwijs te maken. De Hasseltse binnenstad heeft meer te bieden dan enkel de grote ketens. Toeristen kunnen de leukste boetiekjes makkelijker terugvinden dankzij het modekwartier, de creatieveling kan z’n hart ophalen in het alternatieve hoekje.”
Passantentellers
Toen Kastrop een jaar geleden aan zijn missie als centrummanager begon, verklaarde hij dat hij in eerste instantie wilde luisteren naar de Hasseltse handelaars en horeca-uitbaters, om hun noden en bekommernissen te kennen. Wat heeft die gespreksronde opgeleverd? „De handelaars hebben het vaak over de moeilijke mobiliteit in en rond Hasselt, die bezoekers zou afstoten. Daarom hebben we passantentellers aangesteld, die het aantal voorbijgangers in het centrum noteren. We proberen ook om bij evenementen de binnenstad optimaal te betrekken. Daalt het aantal passanten in een straat? Hoeveel extra bezoekers heeft een evenement gegenereerd? Meten is weten.”
Winterland
Een van de grootste evenementen in Hasselt is Winterland, net buiten het centrum. De handelaars in het centrum mopperen dat het evenement geen bezoekers naar de binnenstad lokt, maar hen net weghoudt. Kastrop: „Dat klopt. Vandaar dat we hebben beslist om vanaf dit jaar toeristenbussen aan de andere kant van het centrum te laten stoppen, zodat bezoekers wel door het centrum moéten wandelen om Winterland te bereiken. Wie slecht ter been is, kan gebruik maken van een kleine pendelbus. We kleden bovendien de straten in de binnenstad mooier aan, om bezoekers in de kerstsfeer te brengen. De ondernemer tevreden, Hasselt tevreden.”
Tolerantie voor lawaai
Maar wat met de nachtrust van de bewoners in het stadscentrum? Het gratis muziekfestival Live in Hasselt was ooit een bruisend evenement, maar is de laatste jaren doodgebloed door toedoen van klachten van omwonenden. Kastrop: „We moeten rekening houden met de verzuchtingen van die bewoners, maar ze zijn net naar de binnenstad getrokken voor de levendige sfeer. Als ze dan klagen over lawaai, moet er water bij de wijn gedaan worden. Het is niet onredelijk om te vragen dat ze één avond per maand wat langer geluid tolereren.”
Berlijn en Düsseldorf
Kastrop verwierf bekendheid als de man achter grootschalige pop-upconcepten als Temporary Lane (Genk, Maastricht) en Bamstat (Hasselt). Hoe wil hij de winkelleegstand aanpakken, die ook Hasselt treft en met de komst van het winkelcentrum Quartier Bleu aan de Kanaalkom alleen maar erger dreigt te worden? Een teken aan de wand: MediaMarkt is onlangs verhuisd van het centrum naar de Ikea-site aan de stadsrand. „We moeten het verschil maken met kleine en originele handelszaken en concepten, die je elders niet vindt. We kennen voorbeelden uit het buitenland, zoals in Berlijn en Rotterdam, die bewijzen dat het werkt: complexen met kleine units, lage huurprijzen, tijdelijke winkels en de focus op beleving. We zitten volgens de laatste metingen aan 10,7 procent lege handelspanden in Hasselt. In veel andere steden ligt dat percentage beduidend hoger. Voor dit verhaal hebben we natuurlijk de goodwill van de eigenaars van de handelspanden nodig.”
Fotografie: Sergé Technau
____________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <