Home > Kunst en Cultuur > Leolux maakt van Museum van Bommel van Dam een eigentijdse toonzaal

Leolux maakt van Museum van Bommel van Dam een eigentijdse toonzaal

Museum van Bommel van Dam opende in september zijn deuren in het voormalige postkantoor in het centrum van Venlo. Het interieur van het museum voor moderne kunst bestaat grotendeels uit eigentijdse meubels van de internationaal bekende Venlose meubelfabriek Leolux.

De meeste Venlonaren zijn goed bekend het nieuwe onderkomen van Museum van Bommel van Dam. Het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort, een rijksmonument uit 1938, verloor in 2009 zijn oorspronkelijke functie. Vorige maand heropende het karakteristieke gebouw de deuren als onderdeel van het Venlose Museumkwartier. 

Het gebouw is op een aan aantal belangrijke punten aangepast door architectenbureau BiermanHenket. Zo voldoet het aan de klimaateisen die nodig zijn voor het tentoonstellen en bewaren van kunst. Het meubelbedrijf Leolux heeft bijpassende meubels geplaatst die ook staan voor de moderne en hedendaagse kunst. 

Van de ontvangstruimte tot de trapportalen en van de kelder tot in de expositieruimte; overal zijn meubelen van Leolux geplaatst. Banken en poefs, maar ook tafels en de bekende Pallone-fauteuils. De inrichtingselementen zijn geselecteerd in nauw overleg met de architect. Vormen, kleuren en materialen spelen in elk interieur een belangrijke rol, maar zeker in een museum, is de gedachte.

Tijdens de verbouwing van het gebouw is het idee ontstaan om op een subtiele manier te verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Opvallend is onder meer de ‘Duikbril; van het gebouw, een venster met prachtig uitzicht op de binnenstad van Venlo. Het venster heeft aan de buitenkant een structuur van enveloppen, waarmee de herinnering aan de oorspronkelijke functie in leven wordt gehouden. 

De oprichters van het museum, het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam worden in de nieuwe behuizing geëerd met een eigen stijlkamer. Zelf komen beide echtlieden door middel van virtual reality tot leven. In hun (nagebootste) woonkamer vertellen ze over hun gezamenlijke passie voor het verzamelen van kunst, die tevens de aanzet is geweest voor het ontstaan van het museum.

Vanaf het door Leolux geplaatste zitelement “PATCH!” kun je in het depot kijken naar de kunstcollectie, terwijl je luistert naar de geschiedenis uit de stijlkamer. De sculpturale bank is ontworpen door Kiki van Eijck. Het meubelstuk is met zijn dakpansgewijze bekleding, vorm en kleur een echte eyecatcher. Bij de inrichting van het nieuwe pand stelden de opdrachtgevers als eis dat duurzaamheid een rol zou spelen in de meubelen. Kiki van Eijck heeft dit onder andere vertaald in het ontwerp voor de bank, waarbij restleer is gebruikt.

Op de begane grond vind je museumcafé De Posterij – ook een subtiele hint naar het oorspronkelijke gebouw – waarbij het team zorgt voor een beleving waarin duurzaamheid centraal staat. Aan alles wat ze verkopen kan het ‘kaartje’ duurzaamheid worden gehangen. Zo wordt zoveel mogelijk gewerkt met producten uit de regio. Ook hier heeft Leolux het interieur verzorgd, op een manier die mooi aansluit bij het concept van De Posterij. 

Keulsepoort 1, Venlo (NL) – vanbommelvandam.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu