Home > Kunst en Cultuur > Grote opknapbeurt Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht

Grote opknapbeurt Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht

De Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht, een van de landmarks van de Limburgse hoofdstad, staat in de steigers. Die blijven er staan tot eind 2021, zo is de verwachting. In die periode wordt er groot onderhoud gepleegd aan het historische gebouw.

Pastoor Jan Vries somt op wat er allemaal moet gebeuren. „Zo wordt het hele leien dak vernieuwd. De leisteen die er nu op ligt, is al meer dan vijftig jaar oud en is versleten. Er komt nieuwe, speciale leisteen uit Engeland. Ook het voegwerk van de gevels moet vernieuwd worden. Plus poreus geworden natuurstenen. Daar waar nodig wordt het lood- en zinkwerk vernieuwd en worden ook de bliksemafleiders deels vervangen.”Grote en vooral kostbare werkzaamheden die in de meerjarenplanning opgenomen waren. „Deze basiliek behoort tot de Top-100-monumenten in Nederland en is al duizend jaar oud. Elke generatie is weer genoodzaakt om aan restauratie te doen, want anders zou zo’n gebouw afbrokkelen door de invloeden van weer en wind.”

Het budget voor het huidige onderhoud is vastgesteld op bijna 1 miljoen euro. Daarvan komt 2/3-de van Monumentenzorg en van de provincie Limburg. „Wij moeten als parochie 1/3-de deel zelf zien op te brengen”, vertelt de pastoor. Penningmeester Emiel van Helsland noemt het een ongelukkige samenloop van omstandigheden dat deze extra uitgaven in 2020 staan tegenover aanzienlijk minder inkomsten vanwege het coronavirus. „De OLV-kapel is internationaal beroemd en dagelijks komen vele mensen hier een kaars opsteken. Maar met twee lockdowns hebben we dit jaar veel minder bezoekers gehad.” De pastoor vult aan dat dit ook geldt voor de collecten van de Heilige Missen. „Die konden vaak niet doorgaan of maar met heel weinig mensen”, beaamt de pastoor. „De kosten lopen wel door, zoals die van de medewerkers die in vaste dienst zijn.”

De pastoor roept mensen op om donaties te geven voor de restauratie van de basiliek. „Dat is niet alleen interessant voor gelovigen. Dit is cultureel erfgoed dat ook niet-gelovigen aanspreekt.”Na het grote onderhoud aan de buitenkant staan nog diverse restauratie-projecten in de planning, onder meer de aanwezige kunst in de basiliek.

Giften voor de restauratie van de OLV-basiliek kunnen rechtstreeks gestort worden op bankrekening
NL54 ABNA 0576 1185 75 t.n.v. RK PAR O.L.Vrouw. Of doneer in de kapel bij de donatiezuil. sterre-der-zee.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu