Kunst en Cultuur

Filmfestival Cannes mikpunt van demonstranten

tekst Jo Cortenraedt

Al meteen bij de start van het filmfestival in Cannes is de oproep van festivalbaas Thierry Frémaux om politieke kwesties hier niet uit te vechten en zich te concentreren op het thema film, met een ‘non’ beantwoord.

Op de persconferentie van de jury kreeg voorzitter Greta Herwig vooral vragen over controversiële zaken zoals het probleem van #MeToo in de filmwereld en nog veel dreigender, de stakingsaankondiging van Franse vakbonden als niet aan bepaalde eisen wordt voldaan van freelancers die in en rond het Palais Des Festivals aan het werk zijn. Zoals suppoosten, beveiligers en technici. Het gaat, hoe kan het ook anders, over onder meer de beloning en de werkuren.

Terwijl tienduizenden cineasten, journalisten en andere festivalgangers naar Cannes zijn gekomen voor de talloze nieuwe films die hier gelanceerd worden, zullen actuele politieke kwesties vermoedelijk een behoorlijk stempel op het grootste filmevenement ter wereld gaan drukken.

Het leidt tot een vreemde situatie. Terwijl Meryl Streep als eregast het bal op de rode loper opent, worden tegelijkertijd onderhandelingen gevoerd met de beruchte vakbonden, die er een neus voor hebben om op de meest gevoelige momenten de joker uit te spelen in de vorm van stakingen.

En dan zijn nog niet eens de meer internationale politieke kwesties voorbij gekomen, maar het zal niemand verbazen als er de komende dagen ook gezwaaid gaat worden met de Palestijnse vlag. Ook al heeft juist Cannes in de afgelopen jaren veel ruimte geboden aan cineasten uit onder meer de Palestijnse gebieden, alleen al het feit dat er van oudsher ook Israëlische, of in ieder geval Joodse filmmakers van de partij zullen zijn, zal mogelijk voor activisten al een reden zijn om stampij te komen maken.

De gendarmerie is in grote getale aanwezig en op alles voorbereid. Terwijl het wolkendek bij uitzondering op de openingsdag gesloten bleef, waardoor de Boulevard de la Croisette niet werd opgefleurd door de gebruikelijke zonnestralen, kunnen de komende dagen nog meer donkere wolken boven de palmbomen komen hangen. Degenen die aandacht voor hun politieke kwesties willen krijgen, proberen dankbaar gebruik te maken van een van de grootste media-evenementen ter wereld, met alleen al meer dan 4.000 journalisten. Die komen weliswaar voor de films, maar och, een schandaaltje of commotie kunnen niet onbesproken blijven.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws