Plastic Ocean

“Prachtig van kleur en vorm, verontrustend van inhoud.”

Geen shampoo? Nee, geen shampoo in het hotelletje waar ik overnacht. Slordig van het kamermeisje, is mijn eerste geïrriteerde reactie. Ik spoel mijn haren af met water. Misschien is het wel bewust milieubewust, denk ik dan hoopvol. Wat kunnen mij die vette haren schelen, als het beter voor de wereld is. Want uiteindelijk belandt een hoop van die plastic flesjes in de oceaan, realiseer ik me met een foto van Thirza Schaap op mijn netvlies.

Een paar jaar geleden zag ik voor het eerst foto’s van deze Nederlandse fotograaf. De tegenstelling van zachte kleuren en een confronterende boodschap liet mij niet meer los. Thirza Schaap verzamelt plastic op de stranden bij Kaapstad. Niet een beetje plastic maar tassen vol. Want wat gunnen wij tegenwoordig nog een tweede leven? Uit de mode? Weg ermee. Oortje afgebroken? Onbruikbaar! Miskoop? In de prullenbak. Schroefjes, tandenborstels, dopjes, een bal: voorwerpen die zodra ze hun functie verliezen, een afvalproduct worden en helaas heel vaak in de oceanen belanden.

Thirza Schaap was geschokt toen ze voor het eerst een strandwandeling in Kaapstad maakte en al deze troep zag aanspoelen. Sindsdien raapt ze kammen, flesjes en tubes. Wandeling na wandeling. Dag in, dag uit. Van de objecten die ze vindt, maakt ze beelden en vervolgens een foto. Eenmaal getransformeerd zijn het kleurrijke kunstwerken met een tragisch randje. Je wordt aangetrokken door de schoonheid van kleur en vorm. Pas daarna realiseer je je welke tragedie er achter het plastic schuilgaat.

Twee jaar geleden exposeerde de fotograaf een aantal werken in de tentoonstelling ‘Second Life’ in galerie Rob van Rijn in Maastricht. Ook DSM heeft werk van Thirza Schaap in de kunstcollectie opgenomen. Het sluit mooi aan bij de duurzame koers die het bedrijf tegenwoordig vaart. Maar over het algemeen moet je wat verder reizen om haar werk te zien, van Kaapstad tot Toronto. Niet best voor het milieu en daarom kun je beter haar website bezoeken waar je naast foto’s en beelden ook het recent verschenen boek ‘Plastic Ocean’ met een voorwoord van Lidewij Edelkoort kunt bestellen. Prachtig van kleur en vorm, verontrustend van inhoud.

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu