Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Een ode aan de verbeelding

Een ode aan de verbeelding

Zou er een gouden wikkel in mijn reep zitten? Volwassenen verdringen zich bij het verkooppunt van chocoladerepen in de foyer van Parkstad Limburg Theaters. Het wemelt er van de kinderen, maar opvallend genoeg zijn er ook veel mensen zonder kroost op deze familiemusical afgekomen. Terwijl de zaal zich tot de nok toe vult, zien we op het podium een muur met een gesloten deur. Wat zich de komende uren achter die deur gaat afspelen, is een ode aan de verbeelding.

Waar zal ik beginnen? Het verhaal kan ik waarschijnlijk wel overslaan. Wie kent het boek van Roald Dahl niet, over Charlie, zijn arme opoes, de vijf felbegeerde gouden tickets in de chocoladerepen en het bezoek aan de wonderlijke Willy Wonka-chocoladefabriek? En die vervelende kinderen met hun slappe ouders niet te vergeten. Roald Dahl schreef het boek, waarop de musical is gebaseerd in 1964, maar de vier verwende kinderen zijn behoorlijk anno 2022. Net iets te vaak hun zin gekregen.

Vanaf het moment dat ik de musicalkaarten bemachtigde, vroeg ik me af hoe je die fabriek vol wonderlijke machines, fantastische uitvindingen en bijzondere doorkijkjes in hemelsnaam naar een toneelsetting vertaalt. Veel te klein! Maar theater is verbeelding en illusie en hierin vinden boek en musical elkaar. Met heel veel technische hoogstandjes beleef ik wat er ooit in mijn hoofd gebeurde toen ik het boek las: je tuimelt van de ene verrassing in de andere. De creatieve vondst om surrealistische kunstwerken in dit decor te verwerken is geniaal. Je waant je in een universum waar alles mogelijk is. En laat dat nou precies de boodschap van Willy Wonka, die zichzelf liever kunstenaar dan chocolademaker noemt, zijn: ‘Stap erin en kijk rond, in het land van je verbeelding’. Ik kwam ogen te kort.

En Charlie ook! Hij bekijkt de wereld open en vol fantasie. Samen met zijn geweldige opa Jakob. Ook ik word meegesleurd in verwondering. Het is precies wat ik als jeugdboekenschrijver op dit moment nodig heb. Soms zit je even vast in je eigen stijl, wil je een verhaal vertellen, maar kun je de vorm niet vinden. Deze familiemusical heeft me op een nieuw spoor gezet. Aan het werk dus!

Heerlen- Parkstad Limburg Theaters 4 t/m 8 januari 2023, Venlo- De Maaspoort 14 & 15 januari 2023 en in vele andere theaters in Nederland

charliedemusical.nl

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.