Home > Blog Jo Cortenraedt > Antwerpen kan eindelijk hét museum heropenen

Antwerpen kan eindelijk hét museum heropenen

Na 11 jaar van ingrijpende restauratiewerkzaamheden is het komende zaterdag eindelijk zover. Het belangrijkste museum van Vlaanderen, het Koninkiljk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), gaat weer open.

Het museum is niet alleen volledig gerestaureerd, zowel van buiten als van binnen, er is ook 40 % extra expositieruimte gecreëerd en het aantal toonzalen is toegenomen tot vijftig. Sommige van deze nieuwe zalen vallen op door de frisse witte kleur, die een deel van het museum een eigentijds karakter geven.

De restauratie is ook aangegrepen om tal van kunstwerken te restaureren zodat deze ook in volle glorie getoond kunnen worden.

Het KMSKA bezit de grootste collectie Vlaamse meesters ter wereld en ook de grootste kunstcollectie in Vlaanderen. Zo is er een nieuwe speciale Ensor-vleugel  met enkel werken van deze bekende Belgische kunstenaar. De indrukwekkende werken van grote namen zoals Rubens, Chagall en Rodin krijgen de volle ruimte. Zoals ook de Madonna van Jean Fouquet.

Algemeen directeur Carmen Willems, afkomstig uit Tongeren en voorheen directeur van het Gallo-Romeins Museum, is bijzonder opgelucht dat het museum eindelijk de deuren kan openen. „Als team hebben wij keihard gewerkt om deze datum te halen en dat is nu gelukt. Wij gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen van Antwerpen, Vlaanderen maar ook de rest van het wereld te laten genieten van onze fantastische collectie. Niet alleen de gekende kunstliefhebbers, maar ook zij die minder snel een museum bezoeken.”

De Vlaamse premier Jan Jambon toonde zich bij de perspresentatie zeer tevreden. „Dankzij de renovatie werd het museum in één klap de 21ste eeuw in geloodst. Zeven eeuwen kunst worden hier in optimale omstandigheden getoond.”

Het budget voor de hele operatie bedroeg 100 miljoen euro. Ter vergelijking, de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam, die tien jaar duurde, kostte meer dan het dubbele. Dat museum is overigens ook groter.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.