Samples van speelgoed en popmuziek
Beeldend kunstenaar Frank van der Meijden (Rotterdam, 1946) heeft een leven in de entertainmentwereld achter de rug. Hij was manager van de succesvolste Nederlandstalige popgroepen ooit: Doe Maar en Bløf. De afgelopen zeven jaar heeft hij zich op de beeldende kunst gestort. De tableaus die hij maakt van gebruikte materialen zitten vol met verwijzingen naar de popmuziek. Geen wonder dat zijn expositie in Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch wordt geopend door Jan Smeets, de organisator van Pinkpop, en Ernst Jansz van Doe Maar.
Soms is het een titel. Holiday in Spain, naar de nummeréénhit van Counting Crows en Bløf. Soms is het een citaat. Het in neon oplichtende ‘War is over’ uit Happy Xmas van John Lennon, waarin een reeks van barbiepoppen is gecombineerd met bloemen. En soms is het alles. In Lady Madonna zien we een Mariabeeld, getooid met een vredessymbool, en de tekst ‘She loves you yeah, yeah, yeah’. Het uitdragen van liefde, is dat niet waar religie om draait?
Toch zou het Van der Meijden geen recht doen zijn werk te versmallen tot de popmuziek. Zijn kunst bevat sporen uit zijn vorige leven, maar hij heeft ook een nieuwe wereld ontdekt. Ooit maakte hij als huwelijkscadeau voor vrienden een kijkdoos, waarbij hij gebruik maakte van oud speelgoed. Toen hij de gelegenheid kreeg van zijn oude dag te genieten, stortte hij zich vol energie op een hobby, die al snel uitgroeide tot een levenswerk. Hij ging taferelen maken van gebruikte materialen. Daarin speelde barbiepoppen een essentiële rol.
Van der Meijden vertelt verhalen met voorwerpen die een verleden hebben. Oud speelgoed, takken, stenen, trouwjurken…alles is bruikbaar. Hij plaatst ze in een nieuwe context en vertelt daarmee zijn eigen verhaal. Vaak maatschappijkritisch, over de hebzucht van mensen, over de dogma’s van kerken, of over het wegkijken bij zinloos geweld. Maar ook over de keerzijde. Over liefde, over vriendschap. Hij houdt van kitsch, maar sluit aan bij de kunstgeschiedenis.
Een goed voorbeeld is La Parata Bizarra, zoals ook de expositie in Herkenbosch heet. Het is de titel van een werk in negen taferelen, elk een meter lang. Het is opgebouwd met barbies en ander speelgoed en toch doet het denken aan een wandsculptuur uit de Renaissance. Het gaat over de geschiedenis van de Westerse samenleving, maar niet zonder de relativerende knipoog van Van der Meijden: het figuurtje van Betty Boob.
Tegenover de overdaad van La Parata Bizarra staat de eenvoud van Roodkapje. Het is een kleine stap van godsdienst naar mythe, van mythe naar sprookje en van sprookje naar vermaak. We zien een verleidelijk meisje, letterlijk met een little red riding hood, begluurd door honden en een wolf, tegen een achtergrond die veel weg heeft van een abstract schilderij.
Het tekent de ontwikkeling van Van der Meijden. Hij shopt in de kunstgeschiedenis, de kitsch en de populaire cultuur. Zo samplet hij zijn beelden bij elkaar. Hij is een op en top kunstenaar, die componeert als een popmuzikant.
De tentoonstelling La Parata Bizarra is te zien van 14 juli tot en met 28 augustus in de Kunstsalon bij Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch.
Kasteellaan 2 Herkenbosch / Roermond
Tel: +31 (0) 6 81714487
Dagelijks van 11 tot 18 uur en op afspraak