Home > Mode en Beauty > K-Atelier

K-Atelier

Auteur: Ingrid Beckers

Een goeie kleermaker met gevoel voor stijl weet wat een pak voor een man kan doen. In Maastricht zit er zo eentje. De uit Luik afkomstige Ilyas Kaya van K-Atelier maakt maatpakken voor heren op de traditioneel ambachtelijke manier. En dat wil zeggen: helemaal mét de hand en zo u  wilt best een tikkie en vogue.  

Een stad als Maastricht. Waar inwoners zogezegd de levenskunst van het fare bella figura  perfect verstaan. Daar hoor je als man – in pak – toch vanzelfsprekend terecht te kunnen bij een échte maître-tailleur. Een kleermaker dus. Maar dan in de beste zin van het woord. Zo eentje die een fijn maatpak tot kunst weet te verheffen. En daarvoor uitsluitend de meest verfijnde Brits en Italiaans geweven stoffen tot in detail om het lichaam mouleert. 

Ilyas Kaya (39) is zo’n kleermaker. Als maître tailleur supérieur is hij opgeleid aan de school I.C.E.S. Léon Mignon in Luik. Hij werkt jaren als kleermaker voor exclusieve herenzaken in de regio. In 2012 besluit hij met partner Hounaida Duas zijn jongensdroom waar te maken. Ze openen K-Atelier aan de Bredestraat in Maastricht. Een charmante, haast on-Nederlandse zaak met handgemaakte maatpakken en hemden voor mannen. 

Effe snel-snel een outfit scoren. Nee, daar is dit stijlvolle atelier bepaald de winkel niet voor. Met de centimeter om de nek werkt de Franstalige Kaya als een van de weinige kleermakers in de regio op traditioneel ambachtelijke wijze. Dat wil zeggen: jasjes, pantalons en hemden  worden met de hand genaaid.  Om u een idee te geven van het werk dat daarin zit: met één pak is Kaya ongeveer zeventig uur bezig. 

“Echt maatwerk begint al op het moment dat een klant hier binnenloopt”, vertelt Kaya wier ogen oplichten zodra hij over pakken begint te praten. “Hét pak bestaat niet. Wat is de klant zijn beroep?  Zijn leeftijd? Waar heeft hij het pak voor nodig? Voor business of social event? Wat is zijn stijl. Hoe zit het met zijn lichaamsvorm? Dat speelt allemaal een rol. Vaak hebben mannen zelf wel een idee hoe ze een jasje en broek willen dragen. Welke kleur goed staat. Op basis van deze verschillende elementen ontwerp je het ideale maatpak.” 

Foto’s:  Hugo Thomassen 

Lees het hele verhaal nu in Chapeau Magazine.

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om verhalen te lezen zoals over ‘Groei door innovatie en overnames’ kijk dan op http://bit.ly/1eWofan

De losse verkooppunten  vindt u op http://bit.ly/1hyXzNz

Op de Ipad kunt u ook Chapeau Magazine lezen. Ga dan naar http://bit.ly/1mqv6ME

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.