Home > Kunst en Cultuur > Philzuid opent het voorjaar met ‘Lentekriebels’

Philzuid opent het voorjaar met ‘Lentekriebels’

Symfonieorkest Philzuid heeft voor de start van het voorjaar een bijzonder concert geprogrammeerd met de titel ‘Lentekriebels’ op 15 maart in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Het concert begint met schilderachtige orkestmuziek van de Franse barokcomponist Jean-Philippe Rameau, en wel de suite Les Boréades. Daarna is het tweemaal de beurt aan muziek van componist Claude Debussy. In zijn Danses grijpt hij terug naar barokke dansvormen als bourrée en sarabande. Als instrumentaal intermezzo klinkt hierna Debussy’s Clair de lune (maneschijn) uit de Suite Bergamasque voor piano (hier op harp) uit dezelfde tijd. Een nachtstuk, een betoverend klankschilderij van de maan, de stille begeleider van de mens. Soliste is Anneleen Lenaerts, die als solist en als soloharpiste van de Wiener Philharmoniker de grote wereldpodia bespeelt. „Ik verheug mij bijzonder op dit concert”, zegt ze vanuit haar woonplaats Wenen. „Ik vind het een bijzonder mooi werk om te spelen en het is natuurlijk ook fijn om weer eens in Maastricht op het podium te staan. Niet alleen vanwege mijn Limburgse roots maar ook omdat ik een aantal jaren docent mocht zijn aan het conservatorium.”

Anneleen Lenaerts

Anneleen Lenaerts

Als laatste werk staat de Eerste Symfonie van Robert Schumann uit 1841 op het programma, door hemzelf Frühlingssymphonie genoemd.

Directeur a.i. Rob Streevelaar kijkt uit naar het concert. „Philzuid viert dit seizoen het tienjarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een toporkest voor een breed publiek. Je ziet dan ook dat succes niet beperkt blijft tot Zuid-Nederland maar dat we ook elders veel publiek trekken, bijvoorbeeld als we spelen in het Concertgebouw in Amsterdam. Mede door de samenwerking met onze fantastische chef-dirigent Duncan Ward komt er nu ook belangstelling vanuit het buitenland. Geweldig dat Philzuid zich vanuit Zuid-Nederland straks ook mag presenteren op prominente buitenlandse podia. Fijn om met zo’n geweldig team te werken.”

Philzuid werkt nauw samen met zakelijke partners voor bijvoorbeeld businessevents. Voor het programma ‘Lentekriebels’ is er met vermogensbeheerder Wealtheon een op maat gesneden concertarrangement samengesteld, compleet met een ontvangst en ontmoetingen met chef-dirigent, soliste en musici.

philzuid.nl/partnerships

Duncan Ward

Duncan Ward

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.