Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Wanneer gaat het nou eindelijk regenen?

Wanneer gaat het nou eindelijk regenen?

Het zijn al heel lang dorre tijden voor cultuurliefhebbers. En dat blijven het ook nog wel even. Want volgens demissionair coronaminister Hugo de Jonge kunnen we wel een dagje zonder kunst. Een dag? We wachten al een jaar. ‘Ga anders een dvd’tje kijken’, adviseert hij ons. Ik kreeg spontaan zin om hem met zijn gekleurde puntschoenen om zijn oren te slaan.

Je hoort mij echt niet zeggen dat opening van de culturele sector boven alles gaat. Er zijn belangrijkere dingen in het leven: eten, drinken, een veilig dak boven je hoofd. Kunst kan voor mij wachten als daarmee eindelijk die honderd kinderen uit kamp Moria in ons land worden verwelkomd. Of Rusland wordt geboycot zolang de oppositie daar monddood wordt gemaakt. Daarvoor zou ik graag een heel jaar lang dvd’tjes kijken. Geen probleem.

Maar ik word boos als ik de rijen voor de terrassen zie staan. Zij aan zij mogen we op een veilig plekje op een terras wachten, want dat is een eerste levensbehoefte. Winkelen in overvolle winkelstraten ook; je zal toch nog een dag dezelfde schoenen moeten dragen. Ook in IKEA geldt: shop till you drop! Deze massale volksverhuizingen toelaten en tegelijkertijd musea en theaters dichthouden, is meten met twee maten. Musea en theaters hebben met looproutes, reserveringsystemen en afgeschermde stoelen vorig jaar bewezen hun deuren op een veilige manier te kunnen openen.

Het blijven dus nog even dorre tijden voor cultuurliefhebbers zoals ik. Maar soms regent het opeens toch even. Bijvoorbeeld in mooie gesprekken. Regisseur Ola Mafalaani vertelde me dat de muziek van Benjamin Britten lijkt op ‘een gerecht dat heerlijk ruikt, maar zich pas op je tong prijsgeeft.’ Met Regisseur Zorba Huisman van Toneelgroep Maastricht sprak ik over haar online poëtische miniaturen. ,,Ze moeten het vermogen hebben om op een pauzeknop te duwen en je even stil te laten staan bij iets, een vraag te stellen.”

In mijn schrijfatelier in Ainsi (verzamelgebouw voor creatieve industrie aan de Maas in Maastricht) hoorde ik philharmonie zuidnederland repeteren. Helaas ver weg, maar toch, de noten dwarrelden neer op mijn bureau. En ik snuffelde in de boekhandel en kocht De Fundamenten van Ramsey Nasr. Hij schrijft dat theater, beeldende kunst, muziek, dans en opera ons een ogenblik buiten onszelf brengen. ‘Het is een vorm van extase.’ Ik zou zeggen, lees dat boek meneer de Jonge. Misschien dat u de kunsten dan meer naar waarde gaat schatten.

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu