Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Dromend films kijken onder de fonkelende sterren

Dromend films kijken onder de fonkelende sterren

Al jaren brengen wij een deel van de vakantie door op het Franse platteland. We lummelen onder de Lindenboom, toveren salades en taarten uit de keuken, drinken espressootjes in het lokale café, zoeken verkoeling in het riviertje om de hoek en kijken tot diep in de nacht naar de sterren. Dat gevoel dat de wereld even stilstaat, probeer ik elk jaar vast te houden. Bij thuiskomst viel mijn oog op de film Les demoiselles de Rochefort die op de tweede dag van het Lumière Open Air Film Festival draait. Lekker Frans sfeertje én buiten.

De lampjes in de bomen, strandstoelen en buitenbar op het grasveld achter Lumière brengen je meteen in de juiste vakantiemodus. Twee jaar geleden zat ik hier ook, in de stromende regen. Nu fonkelen de sterren aan de hemel. Drankje en snackje erbij. Laat die film maar komen.

Les demoiselles de Rochefort is het swingende, romantische en kleurrijke musicalmeesterwerk van Jacques Demy. Eigenlijk niet mijn genre, maar wel een klassieker, die je gezien moet je hebben om te weten waar bijvoorbeeld de regisseur van La La Land zijn inspiratie vandaan haalde.  En… die Franse sfeer van weleer past goed bij mijn streven de vakantie nog even voort te zetten.

De zussen Delphine en Solange – hier vertolkt door Catherine Deneuve en haar echte zus Françoise Dorleac – groeien op in Rochefort, een slaperig stadje aan de westkust van Frankrijk. Ze dromen van de liefde én van een carrière in de kunstwereld en kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze hun leven in Rochefort kunnen verruilen voor het leven in Parijs. Alleen al het tempo waarin het plot zich voltrekt, is zo heerlijk niet van deze tijd. Dansend en zingend wordt alles gerekt, elke handeling lijkt een eeuwigheid te duren. Ik zie de overeenkomsten met ‘ons’ Franse platteland. Lentement, lentement. De jonkies zijn vertrokken en zoeken hun geluk in de grote stad. De oudjes leven hun leven zoals ze dat al eeuwen doen. Als vakantieganger geniet ik van die slaapstand en jaarlijks fantaseren we met een goede fles wijn onder de Lindenboom over een permanent leven in la douce France.

Terwijl de zusjes Delphine en Solange zich voorbereiden op een nieuw leven in Parijs hebben ze niet door dat hun dromen op het punt staan uit te komen in hun eigen Rochefort. Hun liefdes blijken gewoon door hun stadje te dwalen. Gaat het zo niet vaker in het leven? Moet ik om loom te leven echt naar Frankrijk? Waarom kan dat niet onder mijn Nederlandse Lindenboom?

Deze nazomer zijn er nog veel meer buitenbioscopen en om in de vakantiemood te blijven, ga ik ze allemaal bezoeken. Op het Sint Rosa Festival in Sittard verzorgt Filmhuis de Domijnen het filmaanbod, waaronder The French dispatch. De Domijnen organiseert ook een Italiaanse filmavond in een Limburgse kersenboomgaard! Stad Hasselt en Cinema ZED toveren het grasveld van Domein Kiewit deze zomer om tot een sfeervolle openluchtcinema. Ook op het Museumplein in Tongeren kun je neerstrijken voor een buitenfilm.

Lumière Open Air Film Festival  duurt nog t/m 28 augustus

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.