Home > Kunst en Cultuur > Bon vivant en cineast Jef Vliegen overleden

Bon vivant en cineast Jef Vliegen overleden

In een verzorgingstehuis in Maastricht is voormalig horeca-ondernemerr, kunstenaar en cineast Jef Vliegen op 86-jarige leeftijd overleden.

Vliegen maakte vooral faam met het uitbaten van het legendarische café ‘t Knijpke in de St. Bernardusstraat in Maastricht. Vanaf de jaren zeventig was deze bruine kroeg met een grote gewelfde kelder bijzonder populair bij een kleurrijk publiek uit binnen- en buitenland.

Je kon er kaasschotels en escargots eten en vooral wijn drinken, ook toen dat nog niet zo gewoon was. Er waren veel live-muziekoptredens, vooral van jazz-bands. Maar ook André Rieu trad er in het begin van zijn zelfstandige carrière op met zijn Maastrichts Salon Orkest. Later kwam er in een bovenzaaltje nog een kleine bioscoopzaal bij.

In feite was ‘t Knijpke het eerste eetcafé van Nederland en daarmee werd hij de ongekroonde koning van bourgondisch Maastricht, een voorloper in de trends van vandaag.

In de sfeervolle zaak in de Sint Bernardusstraat kwamen behalve veel Limburgers ook talloze bekende Nederlanders – onder wie kunstenaars, acteurs, politici, topsporters en zelfs leden van de koninklijke familie. Maar ook vanuit Aken en verder weg kwamen de gasten graag naar Maastricht om in de kaaskelder een Franse avond te beleven.

In de beginjaren van de kunstbeurs TEFAF werd in ‘t Knijpke jaarlijks de informele ‘kreeftenparty’ op deze plek gehouden. De kunsthandelaren genoten dan in jeans en losgeknoopt hemd van de kreeft en de licht gekoelde Chablis.

Met zijn imposante postuur, zijn innemend voorkomen en artistieke uitstraling stond Jef Vliegen te boek als een echte gentleman.  De in Gronsveld geboren bon vivant had iets aristocratisch, maar dan met een knipoog.

In de jaren ’70 en ’80 maakte Jef Vliegen tot ver buiten de landsgrenzen naam als filmproducent. De bioscoopfilm Doctor Vlimmen (1978) betekende zijn doorbraak. Hij was een graag geziene gast op het Festival van Cannes waar hij tot begin deze eeuw elk jaar present was en genoot van de oude bekenden uit de internationale filmwereld.

Het festival, dat altijd in mei plaatsvindt, was voor hem het begin van het voorjaar.

Café ‘t Knijpke was lange tijd een groot succes, totdat de FIOD zich meldde omdat er een grote open rekening bij de belastingdienst open stond. In zijn drukke leven als ondernemer, cineast en avonturier bleek de administratie een ondergesneeuwd kindje. De FIOD was onvermurwbaar en sloot de deuren, waarmee Maastricht een roemrijke trekpleister verloor.

In zijn memoires Morgen dansen de muggen blikte hij op openhartige wijze terug op zijn zorgeloze jeugd in Gronsveld en de manier waarop hij in kunstzinnig opzicht werd beïnvloed door zijn ouders van goede afkomst.

De laatste jaren legde Jef Vliegen zich toe op schilderkunst. Niet zelden kwam daar het thema Cannes voorbij. De joie de vivre van Frankrijk paste heel goed bij hem en daarom bracht hij al vroeg een stukje Frans vertier naar Maastricht. Op dat gebied was hij een absolute pionier.

 

Tekst: Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu