Home > Business > Pop-up tentoonstelling tijdens FASHIONCLASH

Pop-up tentoonstelling tijdens FASHIONCLASH

Dit jaar neemt het Bonnefantenmuseum deel aan het randprogramma van de zevende editie van FASHIONCLASH dat plaatsvindt van donderdag 11 tot en met zondag 14 juni. Het museum toont in dit programma silhouetten afkomstig van het MMH Modemuseum in Hasselt.

 

De tentoonstelling laat een gender gerelateerd historisch overzicht zien van vrouwenkleding uit de jaren twintig tot heden met iconisch design van ontwerpers als Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Paul Smith, Dries van Noten en Vivienne Westwood. Met ‘gender’ wordt bedoeld, de socioculturele verschillen tussen de seksen, naar  de vrouwelijke en mannelijke kenmerken die worden gevormd door opvoeding en cultuur. Als iemand gendervariante kenmerken vertoont, heeft dit vaak een bevreemdend effect. Mode is een belangrijk middel om menselijke persoonlijkheid uit te dragen en dit is niet anders voor de genderaspecten hiervan. Oorspronkelijk wordt mode opgedeeld in mannen- en vrouwenkleding, maar dankzij haar expressieve karakter kan ze ook ingezet worden voor significante roldoorbreking. De kledingkeuze van gendervariante personen illustreert dat sekse in de mode een relatief begrip is. De modewereld heeft deze crossgender aanpak opgepikt als een heuse strategie waardoor de onderlinge kruisbestuiving van mannen- en vrouwenmode door de jaren heen alsmaar duidelijker zichtbaar is geworden. Sinds de opkomst van genderneutrale kleding is er sprake van een volledige keuzevrijheid om door middel van mode uit te drukken wie we zijn.

FASHIONCLASH Festival 2015 wil deze zelfexpressie vieren. Daarom heeft het als onderdeel van zijn genderprogramma deze pop-up tentoonstelling rond historische genderuitingen in de mode opgezet in samenwerking met het Bonnefantenmuseum Maastricht en het Modemuseum Hasselt.

Kijk voor meer informatie op www.fashionclash.nl of www.bonnefanten.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.