Home > Branded content > Juridische tak breidt zich verder uit

Juridische tak breidt zich verder uit

Juridisch en fiscaal advies, ook over de landsgrenzen heen? CONSILIO TAX & LAW uit Maastricht biedt antwoord. Het team wordt aangestuurd door juriste Danique Hendrikx en belastingadviseurs Belinda Fens en Marcel Coenen. Iwan Vojacek kwam er zopas bij als tweede jurist. „Ik ben klaar voor die nieuwe stap in mijn carrière.”

Landsgrenzen werden vaak getrokken door de maîtresses van de machthebbers, sprak gewezen NAVO-secretaris-generaal Willy Claes jaren geleden. Allicht wat kort door de bocht, maar zijn quote geeft wel aan dat de totstandkoming van een land een toevallig karakter kan hebben. Onder meer daardoor is de wereld een lappendeken van staten met eigen wetten en bevoegdheden. Wie in een internationale context onderneemt of werkt, moet rekening houden met een toenemende complexiteit qua regelgeving. Om daaraan het hoofd te bieden, werd het team van Consilio Tax & Law recent versterkt met jurist Iwan Vojacek. „Tijdens een overleg met Danique en Belinda is er nu tenminste een genderevenwicht”, knipoogt Marcel Coenen. „Na mijn studies Nederlands recht aan Maastricht University werkte ik zes jaar voor een telecombedrijf”, preciseert zijn nieuwe collega. „Daarna stapte ik in het bedrijf van mijn vader en broer, een wijnhandel waar ik me vooral bezighield met de verkoop. Na vijftien jaar verkocht ik mijn aandelen omdat het tijd was voor iets nieuws. Daarom volgde ik een juridische mediatoropleiding, zeg maar een vorming in conflictbemiddeling bij echtscheidingen, arbeidsgeschillen en dergelijke. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je de weg naar de rechter kunt voorkomen door overleg. Dat bespaart tijd en kosten en vooral: je zorgt ervoor dat de betrokken partijen nadien nog door één deur kunnen en dat je menselijke schade vermijdt.”

Uitbreiding

Met de opgedane ervaring nam Iwan Vojacek een praktijk over die gespecialiseerd was in mediation, met name conflictbemiddeling én -coaching. Daarnaast was hij als mediator gelieerd aan een notariskantoor, waar hij een adviserende functie uitoefende en op de afdeling ondernemingsrecht werkzaam was. Een van de grote opdrachtgevers was Consilio Tax & Law. Zo is de stap naar zijn nieuwe werkgever vlug verklaard. „Ik ben gecharmeerd dat Iwan voor ons koos”, zegt Marcel Coenen. „Hij biedt een grote meerwaarde voor de juridische poot van ons bedrijf. Tot nog toe was Danique Hendrikx daar alleen verantwoordelijk voor. Nu zijn ze met zijn tweeën om advies te geven en kunnen klanten naast arbeidsrecht, contractenrecht, huurrecht en intellectueel eigendomsrecht, ook geadviseerd worden over ondernemingsrecht en personen- en familierecht. Advies tegen een schappelijk tarief, nota bene. Dat Iwan zijn mediationpraktijk onderbrengt in Consilio Tax & Law, is eveneens een grote meerwaarde voor ons kantoor. Door overleg kun je de gang naar de rechter vermijden en voorkom je jarenlang gesteggel. Onze advisering wordt ook uitgebreid op het gebied van estate planning. Een financieel plan is in die branche immers erg belangrijk, zowel voor particulieren als ondernemers.”

Consilio Tax & Law, een combinatie van Latijn en Engels. Laat dat in deze volgorde nu net de wereldtaal zijn van de middeleeuwen en de renaissance enerzijds en van de moderne tijden anderzijds. Dat internationale karakter behoort tot het DNA van het Maastrichtse adviesbureau. „Het is onze specialisatie”, benadrukt Marcel Coenen. „Uiteraard richten wij ons op particulieren, mkb’s en grote bedrijven in Nederland, maar ook op grensarbeiders, expats, particulieren met vermogen in het buitenland, buitenlandse ondernemers in Nederland en Nederlandse ondernemers in het buitenland. We bevinden ons in het hart van de euregio Maas-Rijn. Het lijkt me logisch dat we onze diensten niet alleen onder de toren van de Sint-Servaasbasiliek aanbieden. Een van onze troeven is dat we veel competenties onder één dak hebben. Daarmee ontzorg je de klant.”

Toekomst

„Momenteel komt zo’n dertig procent van onze clientèle uit België. We hebben recent trouwens een samenwerking opgezet met Certafin, een kantoor uit Genk dat fiscale en financieel-economische steun biedt aan ondernemingen. We krijgen ook steeds meer Duitse en zelfs Engelse klanten over de vloer. Als je zaken doet of werkt in een ander land, word je nu eenmaal geconfronteerd met andere wetten en regels. Dat kunnen heel concrete dingen zijn, zoals de aankoop van een huis of het openen van een bankrekening. Het kan ook een stap verder gaan. Advies in de keuze van een rechtsvorm of financieringsmogelijkheden die hiermee gepaard gaan, bijvoorbeeld. Ik kan me voorstellen dat het dan handig is om te kunnen terugvallen op een betrouwbare partner. Dat vertrouwen is tweeledig: vertrouwen in je deskundigheid én in jou als persoon. ”De Maas blijkt voor Belgisch- en Nederlands-Limburgers vaak nog te diep om over de grens te ondernemen. Maastrichtenaar Armand Vliegen wijst er nochtans al jaren op dat op beide oevers tal van opportuniteiten liggen. Laaghangend fruit, zeg maar. „Wij helpen ondernemers om die mogelijkheden maximaal te benutten. Vanuit dat perspectief behoort de opening van een vestiging in België zeker tot de mogelijkheden”, besluit Marcel Coenen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.