Home > Mode en Beauty > Kiki Niesten gaat door met haar levenswerk

Kiki Niesten gaat door met haar levenswerk

Kiki Niesten is in 45 jaar uitgegroeid tot een merknaam voor stijl en tijdloze elegantie. In de Lage Landen staat zij hoog in de top als het gaat om damesmode van de buitencategorie. Intuïtief weet ze in Parijs en Milaan qua inkoop juist die exemplaren op de kop te tikken die de alom aanwezige modehypes overstijgen.

Haar nimmer aflatende geestdrift en oog voor detail vormen haar kompas waarmee ze koers zet naar het mooiste en meest felbegeerde wat de prêt-à-porter te bieden heeft. Stijlbewustzijn blijkt haar geheime wapen waarmee ze ongeëvenaard haar designer winkel in de Maastrichtse Stokstraat blijft ontwikkelen. „Stijl, daar komt het uiteindelijk op aan. Die bepaalt je menselijkheid en dus ook de manier waarop je voor de dag komt. Stijl koop je niet. Die heb je.”

De modestijl die ze voorstaat is minder uitgesproken dan haar mening over de stad waar ze woont, werkt en geboren is: Maastricht. Terwijl ze haar stijl in kleding eerder omschrijft als minimalistisch, terughoudend, elegant en verantwoord, zo beslist is ze wanneer ze zegt waar ze geen heil in ziet. „Te sexy haat ik”, zegt ze als we haar spreken in haar keuken boven de zaak waar ze net een stuk vlaai (,,van Hermans, die hebben de beste”) aansnijdt. ,,Wie een sexy uitstraling zoekt in kleding is verkeerd bezig. Die heeft er niets van begrepen. Kleren onderstrepen je persoonlijkheid.” Lachend: ,,Op voorwaarde dat je een persoonlijkheid hebt.”

Ondernemen betekent ontwikkelen. Dat is een blijvend proces. Mijn zaak is mijn kindje. Daar ben ik vrijwel permanent mee bezig. Ik ben trots op de ontwikkeling die de zaak heeft doorgemaakt

Esthetiek

Kiki Niesten laat niets aan het toeval over, gewend als ze is de touwtjes strak in de handen te houden. „We gaan niet over het verleden praten. En eigenlijk wil ik over de toekomst alleen maar kwijt dat ik door blijf gaan met mijn levenswerk. Ik kan niet zonder. Laten we het over stijl hebben, over esthetiek. Ik kan afknappen op uiterlijkheden, een gebrek aan smaak. Op iemand die zijn broek in de laarzen draagt bijvoorbeeld. Of vrouwen met te korte rokjes die er de benen niet voor hebben. Daar word ik ongemakkelijk van. Ik zie dan alleen nog maar die benen. Soms vraag ik me af hoe slecht die mensen zichzelf kennen of hoe vaak die in de spiegel hebben gekeken met een goedkeurende knik toen ze zo’n minirok aantrokken. Ik snap dat niet. Bovendien is het nergens voor nodig om er zo bij te lopen. Dat heeft niets met een beschikbaar budget te maken, maar met stijl, met innerlijke beschaving voor mijn part.”

Chapeau los exemplaar

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

show auteur

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.