Home > Kunst en Cultuur > Gemeentemuseum Weert heet voortaan Museum W

Gemeentemuseum Weert heet voortaan Museum W

Het Gemeentemuseum Weert slaat een nieuwe weg in. Na een ingrijpende renovatie en restauratie van het rijksmonument aan de Markt opent het museum in de loop van 2021 opnieuw de deuren, maar dan onder de nieuwe naam Museum W, zo is bekendgemaakt tijdens een startbijeenkomst.

Nieuw is ook dat de website van het museum zo wordt ingericht dat belangstellenden de collectie virtueel kunnen doorzoeken. De vele collectiestukken worden via een database online toegankelijk gemaakt.

Met de heropening vaart het museum ook inhoudelijk een andere koers. Levensthema’s als ‘gezin & familie’ en ‘lijden & dood’, vormen voortaan de insteek van de presentatie van de veelzijdige collectie. Aan de hand van de nieuwe collectiepresentatie laat het museum zien hoe iemands persoonlijke identiteit wordt gevormd en hoe dat past in de kringloop van het leven. Een museum dat een dergelijke rode draad kiest in het presenteren van de eigen collectie bestaat nog niet in Nederland, zo laat het museum weten. De levensthema’s zijn ook het uitgangspunt voor de wisseltentoonstellingen en projecten die het museum in de toekomst gaat organiseren.

Het museum biedt na heropening de bezoekers de kans de geschiedenis van Weert te ontdekken via twee routes door de vaste opstelling. Eén van de routes leidt de bezoeker langs objecten die de geschiedenis van Weert vertellen. Een andere route laat de geschiedenis van het gebouw zien.

Het museum wil in de nieuwe collectiepresentatie vanuit de gekozen thema’s kennis aandragen waardoor de bezoeker zichzelf vragen gaat stellen. Zoals: wie ben ik en welke invloeden hebben invloed gehad op mijn ontwikkeling? De naam Museum W is gekozen omdat de W refereert aan de bekende rij: Wie? Wat? Waar? Waarom? Wanneer? Daarnaast legt de W een duidelijke connectie met de stad Weert.

Op dit moment zijn er online tentoonstellingen te zien en worden bezoekers op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen van het museum. museumw.nl

 

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu