Home > Kunst en Cultuur > Een groots feest voor Rembrandts Vaandeldrager

Een groots feest voor Rembrandts Vaandeldrager

Tientallen geüniformeerde schutters en muzikanten rukken vrijdag uit om Rembrandts schilderij De Vaandeldrager officieel welkom te heten in Limburg. Dat gebeurt op het plein vóór en ín Bonnefanten, het museum in Maastricht waar het topwerk van de 17e -eeuwse meester al sinds dinsdag hangt. Om het kunstwerk in Limburg te verwelkomen, is er op vrijdag 10 maart tussen 18.00 en 19.00uur een grootse openbare openingsceremonie waarbij onder andere cultuurgedeputeerde Madeleine van Toorenburg aanwezig zal zijn en de Limburgse schutters een erehaag vormen.

De deuren van Bonnefanten staan tussen 20.00 en 23.00 uur wagenwijd open voor een feestelijke ontvangst. Iedereen is daarbij van harte welkom om gratis De Vaandeldrager te bewonderen en te genieten van de performance van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie (OLS).

Rembrandt, De vaandeldrager, 1636. Beeld Rijksmuseum. Aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum Fonds en de VriendenLoterij.

Het kunstwerk uit 1636 reist door alle twaalf provincies van Nederland. Provincie Limburg is de voorlaatste op het lijstje van bestemmingen. Na de rondreis krijgt De Vaandeldrager een vast plekje op de Eregalerij in het Rijksmuseum. Bernie van Lierop, federatiesecretaris van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie, heeft het schilderij al met eigen ogen mogen zien tijdens de voorbespreking. ,,Donker. Dat was mijn eerste reactie. Maar wanneer je er recht voor staat met de juiste belichting, krijg je echt een warm gevoel.” Toch is het geen echt vaandel dat in het schilderij is geschilderd, vertelt Van Lierop. ,,Hij draagt wel de kleding van een vaandeldrager, maar hij draagt geen vaandel.” De Vaandeldrager is een zelfportret van Rembrandt. Hij heeft zichzelf in de rol geschilderd van een vaandeldrager, een van de eervolste functies in het leger. Als vaandeldrager beschermde je de vlag tot het eind. Nog steeds is het dragen van het vaandel een grote eer bij de schutterij: je bent immers de blikvanger van een vereniging. Vroeger moest je soms zelfs betalen om een vaandeldrager te mogen zijn, weet Van Lierop. Hij is zelf ook drie jaar vaandeldrager geweest. ,,We hebben voor de opening voor een jong lid van de OLS gekozen. Een vaandel is zwaar, dus je moet sterk in je schoenen staan!”

Fred Vliegen – Hoffotograaf Oud Limburgse Schuttersfederatie 

Toen de federatie in de krant las dat De Vaandeldrager naar Maastricht zou komen, werd meteen actie ondernomen. ,,Het vaandel is belangrijk bij een schutterij, dus wij als bestuur dachten meteen: we moeten hierbij zijn,” vertelt Van Lierop. Het is niet alleen een ideale situatie om de schutterijen in Limburg weer eens op de kaart te zetten, maar ook om verschillende culturen bij elkaar te brengen. ,,De schutterij zit in het Limburgs DNA en het Bonnefantenmuseum hoort ook bij Limburg. Dus als je de kans krijgt om alles samen te brengen, moet je er gewoon voor zorgen dat het een geweldig evenement voor Limburg wordt.” Het is de allereerste keer dat de schuttersfederatie aan zo’n grootschalig evenement meewerkt. Naar verwachting komen er zo’n duizend bezoekers op de openingsceremonie af. Met 150 man sterk vertrekt het gezelschap in een optocht naar Bonnefanten. Voorop het collectieve OLS-Muziekkorps, gevolgd door de marketentsters en vaandeldragers. Bij aankomst spreekt een aantal prominenten de belangstellenden toe. Van Lierop hoopt vooral dat het weer een beetje meezit. ,,Verder gaat het gewoon een geweldige avond worden!”

Wie niet aanwezig kan zijn tijdens de opening op vrijdagavond, heeft nog een kans om De Vaandeldrager gratis te bezichtigen, ook woensdag 29 maart is het Bonnefanten gratis te bezoeken.

olsfederatie.com

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.