De hele maand maart is het naar verwachting extra druk in Bonnefanten vanwege een bijzondere ‘gast’, De Vaandeldrager: het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Vanaf donderdag 2 maart 11 uur tot en met donderdag 30 maart hangt het werk ‘op zaal’. Er zijn twee momenten waarop het meesterwerk uit 1636 zelfs gratis te bewonderen is in het Maastrichtse museum.
De vaandeldrager van Rembrandt werd in januari 2022 voor 175 miljoen euro aangekocht door de Nederlandse Staat, met steun van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. Sinds de aankoop maakt het schilderij een tournee langs musea in de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. Een buitenkans, want na de rondreis is De Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.
De deelnemende musea hebben allemaal een eigen expositie rondom De Vaandeldrager georganiseerd, een schilderij dat met mysteries wordt omgeven.
In de expositie in Bonnefanten draait het om de vraag: wat verbeeldt de vaandeldrager en waarom is de vlag wit, zonder wapen? De schilder, wiens gezichtstrekken overduidelijk te herkennen zijn in het werk, heeft zich voor de gelegenheid gehuld in, destijds al, ‘ouderwetse kleding’. Daarmee maakt Rembrandt deze vaandeldrager tot een historisch figuur; het symbool voor alle vaandeldragers. Het dragen van het vaandel was een van de eervolste functies in het leger en de schutterij. Bij gevechten werd hij geacht tot aan zijn dood de vlag te verdedigen.
Rembrandt, De vaandeldrager, 1636. Beeld Rijksmuseum. Aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum Fonds en de VriendenLoterij.
De hoofdrolspeler van Rembrandts schilderij krijgt gezelschap van een rebelse zestiende-eeuwse collega uit de eigen collectie van het Bonnefanten, die ‘Liever Turks dan Paaps’ is; een werk van een schilder ‘uit de omgeving van Pieter Brueghel de Jonge’. Daarnaast is er een hedendaagse vlaggeninstallatie van de Zuid-Koreaanse Kimsooja te zien, waarin ze het thema nationale identiteit bevraagt. Het geheel wordt gecompleteerd door vaandels van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie, die vandaag de dag nog steeds met trots gedragen worden.
Kimsooja, To Breathe- The Flags,2018-2023. Installation image Boghossian Foundation – Villa Empain, Brussels, exhbition ‘Flags’, 2022-2023. © Lola Pertsowsky
Vrijdagavond 10 maart staan de deuren van Bonnefanten van 20 tot 23 uur wagenwijd open. Iedereen is van harte welkom bij de Free Art Night Out in het museum, waarin alles draait om De vaandeldrager. Het programma voor deze avond wordt gerealiseerd in samenwerking met de Oud-Limburgse Schuttersfederatie en biedt muziek, performances, workshops en meer. Ook op 29 maart krijgt iedereen de kans om dit meesterwerk, en de rest van het museum, gratis te bekijken.
Pieter Brueghel de Jongere (omgeving), Bekering van Saulus, ca.1590. Collectie Bonnefanten, langdurige bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ©Peter Cox