Home > Kunst en Cultuur > Échappée Belle spectaculaire openingsact Cultura Nova 2021

Échappée Belle spectaculaire openingsact Cultura Nova 2021

Opgetogenheid, maar ook een nog klein beetje onwennigheid, gisteravond voorafgaand aan het feest ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Cultura Nova, het grensoverschrijdende culturele zomerfestival in Heerlen en omstreken. Het grote feest markeerde tevens de opening van het expojaar IBA Parkstad, de eerste Internationale Bauausstellung die wordt gehouden buiten Duitsland. De expo bestaat uit vijftig projecten verdeeld over heel Parkstad Limburg. Het gebied dat vroeger bekendstond als de Oostelijke Mijnstreek ondergaat de laatste jaren op veel punten een transitie.

 

Voorzichtig schuifelend begaven de duizenden bezoekers zich tussen de duizenden klapstoeltjes op het terrein bij het CBS-kantoor aan de Kloosterweg in Heerlen, op zoek naar een mooie plaats. Zo’n plek was overigens niet moeilijk te vinden, want mede dankzij de diverse hoge podia kon iedereen van alle kanten met volle teugen genieten van de spectaculaire openingsact: een weergaloze vuurwerkshow van Groupe F uit Frankrijk, begeleid door een mysterieuze dansvoorstelling onder leiding van choreograaf Justin de Jager, op muziek van de Zwitserse deejay Mimetic.

 

De speciale genodigden, onder wie diverse burgemeesters en veel bekende gezichten uit het euregionale culturele veld, werden na een diner in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen, met bussen naar een speciale entree gebracht. Na een korte openingstoespraak van burgemeester Roel Wever werden ook zij verrast door de kracht en intensiteit van het spektakel dat als titel L’Échappée Belle (De Mooie ontsnapping) had meegekregen: een culturele ontlading na lange tijd van min of meer gedwongen binnen zitten en de onmogelijkheid om grote culturele festivals te houden én die te bezoeken.

 

Veel aanwezigen  toonden zich overweldigd door de enorme hoeveelheid siervuurwerk die zorgvuldig georkestreerd de lucht werd ingeschoten en het CBS-terrein bijna twintig minuten in vuur vlam zette. De kleurrijke ‘schilderijtjes’ die het opleverde werden honderden keren gedeeld op de social media. Pé Diederen, voormalig wethouder in Heerlen, schreef op zijn Facebook-pagina: ‘Typisch Heerlense reactie op vertrek van DSM: gewoon doorgaan met knallen!’

 

Het binnen de kortste keren geheel uitverkochte openingsspektakel was tevens live te volgen via L1.

 

Cultura Nova 2021 duurt nog tot en met 5 september. Kijk voor alle informatie op: https://www.cultura-nova.nl/

 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.