Home > Kunst en Cultuur > Topcreaties tijdens Kikumatsuri Hasselt

Topcreaties tijdens Kikumatsuri Hasselt

Nooit eerder werden de chrysanten in de Japanse tuin in Hasselt zo meesterlijk getoond als dit jaar. Tomas De Bruyne internationaal werkend bloemist met als thuisbasis Ruddervoorde in West-Vlaanderen, haalt niet alleen het mooiste en het beste uit elke bloem, maar combineert ze in kunstzinnige creaties die elk hun verhaal vertellen.

Het tweejaarlijkse chrysantenfestival Kikumatsuri dat vandaag begonnen is, belooft een esthetische topper te worden. Tomas de Bruyne, behorend tot de elite van de Europese bloemschikwereld, neemt de coördinatie op zich. Samen met twintig medewerkers uit zes verschillende landen verwerkt hij vijf grote ontwerpen in de tuin.

Grootse creaties

De creaties verwijzen deels naar 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België. Sommige andere taferelen geven aanleiding tot een beschouwing: hoe krachtiger een steen in het water terechtkomt, des te groter zijn de rimpels die op het wateroppervlak verschijnen. Twee van de creaties drijven op het water.

Terwijl in het Westen de chrysant wordt vereenzelvigd met dood en begraven worden, staat de bloem in het Oosten voor een lang leven vol geluk. Om dit te illustreren werkte Naoki Sasaki een zesde ontwerp uit. Deze Japanse grootmeester uit de regio van het pareleiland Toba en het heiligdom Ise, schikt een meterslang en -breed floraal verlengstuk aan een prachtige kimono. De realisatie staat opgesteld in het ceremoniehuis en heeft daarmee en schitterend decor.

‘Beauty of nature’

Sluitstuk van deze Kikumatsuri is een combinatie van fotografie en bloemsierkunst. Michèle Francken  en Tomas De Bruyne tonen ‘Beauty of Nature’, ofwel de verzoening tussen vrouw en bloem.  Bij de opening van de tentoonstelling werd tevens voor het eerst de nieuwe vredesbel geluid. Tenslotte presenteert de bloemenveiling Aalsmeer de eerste 52 gekweekte chrysanten van de nieuwe ‘Haiku Herman van Rompuy’. De bloem is momenteel nog niet op de markt.

Het chrysantenfestival begint vandaag en duurt tot volgende week zondag 9 oktober. Kijk voor meer informatie op  www.chrysantenfestival.be.

 

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.