Kunst en Cultuur

Broers Jussen beginnen eigen muziekevenement in Maastricht

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Jesaja Hizkia

 De broers Lucas en Arthur Jussen beginnen een eigen muziekevenement in MECC Maastricht vanaf het najaar 2025. Zij gaan hiervoor minstens vier avonden achter elkaar het bekende muziekstuk Carmina Burana spelen, samen met een aantal internationale solisten,  slagwerkers, een dansgroep en twee koren, waaronder een kinderkoor uit Maastricht dat speciaal voor deze gelegenheid zal worden samengesteld.

Als de concertreeks aanslaat bij het publiek, dan is het idee om dit jaarlijks te herhalen met telkens een ander programma.

Lucas & Arthur Jussen (1993 en 1996) maken tegenwoordig grote furore in de internationale concertzalen in onder meer Europa, Amerika en Azië. Zij hebben Limburgse roots en hun grootouders wonen nog hier.

Er is bewust gekozen voor MECC Maastricht, waarbij elke avond plaats is voor 3.500 mensen. De tribunes zullen om een rond podium worden gebouwd. De productie is in handen van Servé Hermans en Jaco Kaasschieter.

Voor de wereldberoemde pianisten is het de eerste keer om op een dergelijke manier een concert te geven. „Normaal spelen wij in echte concertzalen overal in de wereld”, zegt Lucas Jussen. „Dit is voor ons heel spannend maar zo’n uitdaging willen we juist in Maastricht brengen, omdat wij onze Limburgse roots nog altijd sterk voelen, ook al zijn we zowat het hele jaar door op reis. Juist omdat we zo vaak in het buitenland spelen, is het extra fijn om zo’n project hier te doen.”

„Met onze uitvoering van Carmina Burana hopen wij ook publiek te trekken dat normaal niet gauw naar klassieke muziekuitvoeringen komt. Want het is een heel bekend werk en we gaan er echt iets speciaals van maken.”

Met het speciale kinderkoor dat nog samengesteld moet worden, willen de broers ook een maatschappelijk initiatief nemen. „Wij hebben het geluk dat we met muziek zijn mogen opgroeien”, zegt Arthur Jussen. „Wij willen kinderen die deze kans niet hebben gekregen, via dit koor bereiken en kennis laten maken met de muziekwereld. De komende maanden starten hiervoor de voorbereidingen.”

Producent Servé Hermans is onder meer bekend van de musicals Dagboek van een Herdershond en Het was Zondag in het Zuiden. Hij verzorgt ook producties van Toneelgroep Maastricht. „Lucas en Arthur Jussen behoren tot de absolute wereldtop en zijn echte pianovirtuozen. Het is een groot voorrecht om met hen te mogen samenwerken. Ze gaan met hun vertolking van de Carmina Burana terug naar de originele vorm, zoals componist Carl Orff het rond 1920 geschreven heeft, dus niet met een grote orkestbezetting. Maar de twee broers zullen er met het koor en de internationale topartiesten een sensationele ervaring van maken. En wij zorgen voor visuele verrassingen. Bovendien zullen we er qua aankleding zo veel mogelijk een concertzaal van maken. Die mannen zijn gewend om in de mooiste concertzalen ter wereld te spelen, dus we voelen ons verplicht om hen zoveel mogelijk tegemoet te komen.

De broers Jussen spelen in de beste concertzalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie en de Muzikverein in Wenen. „Daar is de akoestiek zó goed, dat je geen versterking nodig hebt. Dat zal in het MECC anders zijn, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we met de huidige techniek een mooie akoestiek kunnen realiseren”, zegt Lucas Jussen.

De eerste vier concerten staan gepland op 30 en 31 oktober en 1 en 2 november. De kaartverkoop begint maandag via jussenmaastricht.nl en het Theater aan het Vrijthof. Er is nog een uitloopmogelijkheid voor twee extra concerten.

De marketingcampagne richt zich op heel Nederland en het aangrenzende België en Duitsland.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws