Home > André Rieu > Economische impact Rieu-concerten enorm toegenomen

Economische impact Rieu-concerten enorm toegenomen

Auteur: Manon Broers

De impact van de Vrijthof-concerten van André Rieu is inmiddeld bijzonder groot voor de economie in Maastricht en de hele regio. Neem bijvoorbeeld de hotels, die varen er wel bij, zo weet Toine Scheerens, directeur van het NH-hotel en voorzitter van de samenwerkende hotels in Maastricht (Sahot).

De eerste concerten van André Rieu op het Vrijthof waren voor de hoteliers in de stad nog geen trekker van formaat “We hadden moeite om de kamers gevuld te krijgen,” zegt Toine Scheerens. “Het waren om te beginnen drie concerten en geen twaalf zoals nu. Dus maar één weekend. En bovendien denk ik dat vooral fans uit de regio ernaartoe gingen. Het was iets nieuws. Het internationale publiek kwam pas later.” Voor Scheerens was de start van de aparte bedrijfstak door André Rieu Travel BV, opgezet door zoon Pierre Rieu, een belangrijk kantelmoment. “Dat heeft heel goed uitgepakt. Vooral de complete arrangementen die zij bieden aan hun gasten, slaan goed aan. Voor ons is het een goede partij om mee samen te werken. Alle afspraken worden netjes nagekomen.”

Lange tijd was de kunstbeurs TEFAF voor de hoteliers van Maastricht en omgeving het absolute hoogtepunt van het jaar. Maar dat is veranderd. “TEFAF is voor ons nog altijd heel belangrijk, zeker weten. Maar met zo’n 140.000 bezoekers uit heel veel verschillende landen zijn de concerten van Rieu als evenement inmiddels dubbel zo groot geworden als de TEFAF. In die weekeinden zitten de hotels vol tot Eindhoven, Hasselt, Luik en Aken. De hele regio profiteert ervan. En de kamerprijzen zijn voor ons uitstekend. Er zijn hotels die zelfs hun interieur zoveel mogelijk aanpassen aan Rieu met decorelementen om de gasten alvast in de juiste sfeer te laten komen.”

De concerten zijn ook goed voor de werkgelegenheid. “Wij huren extra krachten in en die komen uit het hele land, tot aan Amsterdam toe. Anders redden we het niet. Alle verloven worden in die periode ingetrokken. Want die gasten komen al vroeg, ze moeten lunchen en vaak ook dineren. Alleen al als NH-hotel hebben we acht bussen lopen, speciaal voor de Rieu-fans.”

Het zijn niet alleen de hotels die profiteren van dit mega-evenement. “Wat dacht je van de wasserijen, de busbedrijven, de taxi’s, de winkels in de binnenstad en natuurlijk zeker de restaurants en cafés met hun terrassen. Héél de stad verdient er veel geld aan en mag André Rieu dankbaar zijn.” Zelf amuseert Scheerens zich het meeste met de internationale gasten. “Ze komen van overal. Brazilië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, noem maar op. Dat zegt wat over de bekendheid van Rieu, over zijn status als wereldster. En de mensen zijn heel divers. Van heel gewoon tot heel chic, alles door elkaar. En allemaal hebben ze evenveel plezier.”

Gillian
Fan voor het leven uit Kent
Maar liefst tachtig lentes jong, maar dat houdt Gillian Bisseru niet tegen om jaarlijks helemaal vanuit Engeland naar het Vrijthof af te reizen. Geen enkele concertdag van Rieu door haar overgeslagen, ze bezoekt dit jaar alle twaalf concerten. “Het is zo knap hoe Rieu samen met zijn orkest iedereen weet te bereiken en bij iedere aanwezige emoties weet los te maken.”

Om zo veel mogelijk van deze dagen te genieten, trakteert Gillian zichzelf op het VIP-arrangement van het Kruisherenhotel. “De locatie van het hotel is ideaal en de architectuur maakt het helemaal speciaal.” Bij het VIP-arrangement hoort ook een lunch, gevolgd door een bezoek aan Rieu’s kasteel, studie of backstage rondleiding, afhankelijk van de dag. “Het is een unieke manier om een kijkje in het leven van Rieu te kunnen nemen. Helemaal wanneer zijn zoon Pierre de rondleiding geeft!”

Andreas en Diana
Fans voor het leven uit München
“We verheugen ons iedere keer weer op de concerten van Rieu op het Vrijthof. In onze ogen weet hij als geen ander muziek te selecteren en daarmee zijn publiek te ontroeren. Naast de prachtige jurken is het decor ook zo bijzonder, omringd door al die terrassen en kerken… Het is een stukje hemel op aarde.” Andreas en Diana von Dall’ Armi komen al jaren speciaal uit München om op het Vrijthof Rieu’s concerten bij te wonen. Maastricht is voor de familie een plek geworden waar ze in de zomer van hun beide passies kunnen genieten, namelijk van André Rieu en het paardrijden. In dezelfde periode vindt in Aken het bekende hippisch evenement CHIO plaats.

Na de overweldigende concerten van Rieu is het altijd een groot feest en het Duitse koppel blijft dan ook graag een nachtje logeren om weer even tot rust te komen. “Het liefst drinken we na afloop van het concert nog een drankje op het Onze Lieve Vrouwenplein, want dat is de meest romantische plek om van het leven te genieten.”

Ruud en Ineke
Fans voor het leven uit Den Haag
Ruud en Ineke Elshout-Cornelissen zijn echte Rieu-fans van het eerste uur. In de jaren ’90 bezochten ze al concerten van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest in kleine theaters. “Tegenwoordig komen we ieder jaar naar Maastricht en ieder jaar blijven we langer! We willen er de hele periode bij zijn, wat afgelopen jaar resulteerde in alle dertien concerten.” Ze overnachten in hotel Du Casque waar ze bijkomen van Rieu’s concerten, de fan-diners en picknicks die ze zelf organiseren. “Het is bijna een full-time job geworden, dat organiseren. Waar Rieu gaat, daar gaan wij ook heen. Inmiddels is dit voor ons de ideale vakantieformule geworden.”

________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.