Schunck loopt zich warm voor Jean-Michel Basquat
Tentoonstelling over de jonge Basquat – zoals je hem nog nooit hebt gezien. Het feest der superlatieven. Jean-Michel Basquat, de wereldberoemde kunstenaar die de urban culture als geen ander belichaamt, strijkt eenendertig jaar na zijn dood neer in Heerlen. Met een projectbudget van acht ton is de uit drie delen bestaande tentoonstelling Basquiat het grootste project ooit dat Schunck voor het voetlicht brengt.
De waardestijging van zijn werken heeft de laatste decennia op tal van veilingen astronomische vormen aangenomen. De handel in Basquiats is springlevend. Maar wat veel belangrijker is: Basquiat is als kunstenaar relevant gebleven. Voor directeur Kor Bonnema en curator Cynthia Jordens gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. „Basquiat past perfect bij de ontwikkelingsgang die Heerlen de afgelopen jaren heeft afgelegd,” zegt Kor Bonnema trots. „Hij belichaamt de geest van urban als geen ander. Heerlen ademt Basquiat tussen 2 februari en 2 juni 2019.”
RANDPROGRAMMERING
„Buiten groots is dit ook en vooral een prestigieuze en complexe onderneming waar we aan zijn begonnen,” zegt Bonnema. „Wie een grote naam als Basquiat in huis wil tonen, moet rekening houden met extreem hoge eisen aan veiligheid en ingewikkelde condities op gebied van verzekeringen en de wijze van conservering van deze waardevolle objecten. Dit project is zeker hoog gegrepen. We willen een duidelijk statement maken: Heerlen maakt werk van zijn ambities. Deze tentoonstelling is meer dan de viering van een specifieke kunstenaar of een culturele uiting. Ze trekt parallellen tussen de persoonlijke strijd om erkenning en succes van Basquiat en de ontwikkeling die de regio Parkstad de laatste decennia heeft afgelegd. Wij komen van ver. Met deze tentoonstelling leggen we ook verbindingen met andere evenementen en publieksprogramma’s zoals dansfestival Schritt_Macher, de Nieuwe Nor en filmhuizen de Spiegel in Heerlen. Deze tentoonstelling gaat om verbinden en samenwerken met de hele Euregio.”
VAN OUTSIDER TOT SOCIETY MAN
Bij Basquiat versmelten tegenstellingen tussen streetart en high culture, tussen spuitbus en galerie. Leven in the fast lane, dat tekende Basquiat. Hij behoort tot de illustere 27 club; artiesten die net als onder anderen Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse op hun zevenentwintigste stierven. Het excessieve leven van deze kunstenaar laat zich, evenals de ontwikkeling van zijn neo-expressionistisch werk, lezen als een spannend boek. From rags to riches. Hij leefde letterlijk op straat. De destijds groezelige Lower Eastside vormde de habitat van de jonge Jean-Michel Basquiat die van huis was wegge-lopen en met zijn spuitbus zijn territorium leek af te bakenen als graffiti tagger met zijn gevatte teksten. Aanvankelijk gebruikte hij het pseudoniem SAMO© (same old shit) als ‘handtekening’ bij zijn werk. Uiteindelijk werd hij opgemerkt. Kwam terecht in de entourage van Andy Warhol en kreeg een veelbesproken relatie met Madonna. De berooide outsider werd ineens een society man. Het straatrumoer liet hij achter zich en werd een gevestigde naam.
DE TENTOONSTELLING
Volgens curator Cynthia Jordens wordt het een heel sfeervolle tentoonstelling. Basquiat in Heerlen volgt de jonge Jean-Michel Basquiat in zijn beweging van de straat naar het atelier. De tentoonstelling doet dit aan de hand van ver-schillende accenten als zijn werk op straat als onderdeel van graffiti duo SAMO© (1978), in de intieme setting van zijn appartement (1979), aan de hand van zijn doorbraak-tentoonstelling de fameuze Times Square Show (1980) en vervolgens door het tonen van een selectie vroege schilderijen en tekeningen (1982-83). Ook wordt er stilgestaan bij de vroege receptie van Basquiats schilderijen in Nederland.Volgens curator Cynthia Jordens wordt het een heel sfeervolle tentoonstelling. “Voor Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980, het eerste onderdeel van de tentoonstelling, presenteren we het werk van vlak voor zijn doorbraak. Die expositie nemen we over van het Museum of Contemporary Art uit Denver. In Heerlen vindt de Europese première plaats. Daar zijn we natuurlijk trots op. Er is een vijftigtal objecten te zien die Basquiat maakte toen hij van 1979 tot 1980 samenwoonde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler op de East 12th Street. We hebben haar in Detroit kunnen ontmoeten. Ze had veel objecten − meestal spullen in en rond het huis – van Basquiat bewaard die door hem van een tag zijn voorzien. We proberen die intieme sfeer van het appartement ook bij ons neer te zetten. Dit wordt heel interessant omdat deze collectie Kunsthistorisch door vooraanstaand Basquiat-kenner Dieter Buchart beschouwd wordt als een missing link in zijn oeuvre. In het deel over de Times Square Show, de tentoonstelling die in 1980 zijn internationale doorbraak markeerde, zijn vijftig originele werken uit die show te zien. In het deel, From NY to NL, focussen we op de receptie van Basquiats werk in Nederland. In Keulen werd Basquiat al relatief snel opgemerkt door Peter Ludwig. Bij ons in het land mag met name galeriehouder Hans Sonnenberg niet vergeten worden. Rudi Fuchs, de oud-directeur van het Stedelijk Museum, selecteerde Basquiat als de jongste deelnemer van Documenta 7 in 1982. De ontwikkeling van zijn receptie in Nederland brengen we in beeld.”
HEERLENSE URBAN TOUCH
Er zijn ook grotere werken op canvas te zien, zoals het grote schilderij The Beast dat uit Spanje is overgehaald. „Wie de tentoonstelling bezoekt krijgt een goede indruk van de mens en de kunstenaar Basquiat,” stelt Cynthia Jordens. „Je kunt niet alleen zijn razendsnelle ontwikkeling zien, maar ook de wijze waarop hij andere kunstenaars tot de dag van vandaag heeft beïnvloed en geïnspireerd. Ook wij willen mensen inspireren die naar de tentoonstelling komen. We mikken ook daarbij optimistisch op zo’n 30.000 bezoekers.” „Ook zoeken we naar een link met TEFAF,” zegt Kor Bonema wanneer werken van Basquiat ter sprake komen die daar worden verhandeld. ,„Onze tentoonstelling is met zekerheid interessant voor bezoekers van TEFAF. We bieden dan aangename verdieping. Verder wil ik de sponsoren en de begunstigers van dit ambitieuze project niet onbenoemd laten. Ook zij geloven in deze speciale tentoonstelling. Dat stemt me positief. We zullen er gezamenlijk voor zorgen dat we Basquiat in Heerlen een respectvolle tentoonstelling bieden met een eigentijdse Heerlense urban touch.”
Fotografie: Alexis Adler
__________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <