Blije gezichten bij kunsthandelaren TEFAF
Je kon de spanning van de gezichten aflezen aan het begin van de preview op TEFAF Maastricht. Zouden de verzamelaars in voldoende getale komen opdagen, zo vroegen de kunsthandelaren zich af. Immers, het was al weer twee jaar geleden sinds de laatste TEFAF, en dan ook nog einde juni, dicht bij de vakantieperiode en tussen andere internationale beurzen in.
Maar naarmate de dag volgde, kon je steeds meer blije gezichten zien. Het was niet alleen druk, maar er waren vooral ook veel ‘interessante’ mensen, wat zoveel betekent als verzamelaars uit vele landen. Vooral Europa maar toch ook Amerika.
‘Je merkt dat iedereen weer zin erin heeft nadat het vorig jaar niet is doorgegaan”, vertelde voorzitter Hidde van Seggelen. ‘Ik heb de indruk dat er goed verkocht wordt. Zo zijn zowat alle belangrijkste Amerikaanse musea hier vertegenwoordigd en ook individuele verzamelaars uit de Verenigde Staten zien we gelukkig weer terug. De Europese markt is onze basis en die is sterk genoeg.’ Russen en Chinezen zijn er nauwelijks, maar dat was verwacht.
Ferenc Tóth uit Amsterdam staat er met Russische iconen. ‘Gelukkig hebben we ons altijd op West-Europese klanten gericht. ‘We zijn eerlijk gezegd ook blij dat onze zeldzame iconen niet door Russen gekocht worden’.
Voor Titia Vellenga was het een weerzien, nu als bezoeker, nadat ze jarenlang de woordvoering van TEFAF deed. ‘Het blijft heerlijk om hier bij te zijn.’ Dat beaamde haar man Bernard Wientjes, voormalige werkgeversvoorzitter. ‘Als we op Tefaf zijn, heeft Titia de regie. Thuis ook trouwens’, zei hij met een knipoog.
Joseph Estié van kunsthandel Salomon Stodel in Amsterdam toonde in zijn stand enkele werken van het Nederlandse kunstenaarsduo Les Deux Garcons. ‘Wij staan hier met enkele bronzen werken. Die zijn wat minder bekend, maar passen perfect bij het antiek van Stodel’, zei kunstenaar Michel Vanderheijden van Tinteren. ’Er zal maar weinig werk van Limburgse kunstenaars te zien zijn, dus we voelen ons vereerd. Dat betekent ook dat we door de strenge keuring zijn gekomen.’
Oud-notaris Paul Kerckhoffs was vooral geïnteresseerd in zilverwerk. ‘Ik heb mijn collectie Maastrichts zilver ondergebracht bij het Bonnefantenmuseum. Als verzamelaar moet je ook aan de gemeenschap denken en niet alles voor jezelf houden.’
De handelaren hebben er vertrouwen in dat ook de komende dagen – de beurs duurt tot en met donderdag – voldoende kooplustigen naar de beurs komen. Ze hopen vooral op minder goed weer, want de temperatuur in het MECC loopt dezer dagen hoog op. Er is wel een luchtbehandelingssysteem in de hallen, maar geen echte airco. Normaal is TEFAF in maart, dan is dat geen probleem. In juni is het verschil goed te merken.